Hatalmas víznyelőre bukkantak Kínában, egy egész erdő van benne

rTTE4HqHKjtPGTuJSaKELT 970 80

Kínai szakértők egy óriási víznyelőre bukkantak, amelynek fenekén egy erdő helyezkedik el – írja a Live Science. A 192 méter mély formációt egy csapat barlangkutató és barlangász találta meg május 6-án. A mélyedésnek három bejárata van, belsejében pedig ősi, 40 méter magas fák is állnak.

 George Veni, az Amerikai Barlang- és Karsztkutató Intézet igazgatója szerint a felfedezés nem meglepő, hiszen Dél-Kína karsztrendszerében rengeteg látványos víznyelő és barlang fekszik. A szakértő nem vett részt az expedícióban.

A most megtalált víznyelő a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen helyezkedik el. A tartomány karsztformációiról híres, melyek a világörökségi helyszínek listáján is szerepelnek.

rTTE4HqHKjtPGTuJSaKELT 970 80

Fotó: Song Wen / Xinhua / Alamy Live News

 

Csang Jüanhaj, a kínai Karsztföldtani Intézet kutatója szerint a mélyedés belseje 306 méter hosszú és 150 méter széles. A hasonlóan nagy víznyelőket mandarinul tiankengnek, azaz mennyei gödörnek nevezik. A formáció belsejében mintha egy egészen más világ létezne, a mélyedés fenekét sűrű növényzet borítja. Elképzelhető, hogy a helyszínen új fajok várnak a felfedezésre.