Dübörög a kínai feldolgozóipar

A kínai feldolgozóipar teljesítménye majdnem két éve a leggyorsabb ütemben nőtt májusban – derült ki a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn kiadott legfrissebb kimutatásából.

A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,7 pontra, 2022 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett májusban az áprilisi 51,4 pontról. Elemzők előzetesen minimálisan gyengébb adatra, 51,5 pontra számítottak. Május volt zsinórban a hetedik hónap, amikor a kínai feldolgozóipari BMI értéke 50 pont felett állt. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

A kínai feldolgozóipar kibocsátása 2022 júniusa óta a leggyorsabb ütemben nőtt májusban, ugyanakkor az új megrendelések bővülésének üteme enyhén lassult áprilishoz képest, mivel az exportmegrendelések növekedése mérséklődött az egy hónappal korábban mért 41 havi csúcs után.

A beszerzési aktivitás növekedése három éve a legerőteljesebb volt, miközben a foglalkoztatás zsugorodásának mértéke mérséklődött májusban. Az árak alindexe azt mutatta, hogy a költségnyomás továbbra is mérsékelt maradt, annak ellenére is, hogy az inputköltségek inflációja héthavi csúcsra emelkedett májusban, míg az eladási árak nagyjából változatlanok maradtak.

A következő 12 hónapra vonatkozó kilátások kedvezően alakultak, a felmérés szerint a kínai vállalatok abban bíznak, hogy a bővülő belső és külső kereslet támogathatja a feldolgozóipari termelés növekedését.

Forrás: Portfolio