Wolf Csaba interjú a China Global Television Network televízióban

FB IMG 1612887815543

„A China Global Television Network (CGTN) televízióban február 9-én élő adásban adott interjút Wolf Csaba, kamaránk alelnöke.

A beszélgetésben az alábbi kérdések hangzottak el:

  1. A február 9-én, online megtartott 17+1 csúcstalálkozó kapcsán Xi Jinping elnök kijelentette, hogy a 17+1 több, mint 18. Mit értett ez alatt az elnök?

Wolf úr válaszában kifejtette: tekintettel arra, hogy a 17 ország piaca egyenként kicsi ahhoz, hogy Kína partnere legyen egyes kereskedelmi és befektetési tranzakciók során, összefogással növelhetők az esélyek. Erre példa a Belgrád-Budapest projekt.

FB IMG 1612887815543

  1. A KKE országok és Kína között 8%-ot meghaladó kereskedelmi forgalom bővülés tapasztalható. Mi az oka annak, hogy míg a világ más részein szűkülnek a lehetőségek, a KKE régió és Kína között nő a forgalom?

Az alelnök elmondta, hogy egyrészt a régió és Kína kereskedelmi forgalma nemzetközi összevetésben alacsony, azaz a fejlődés alacsony bázisról indul. Örvendetes azonban, hogy a régió országainak többsége – élükön Magyarországgal – különös figyelmet fordítanak arra, hogy legjelentősebb kereskedelmi partnere, az EU mellett Kínával is egészséges gazdasági kapcsolatokat ápolva, alternatív beszerzési forrásokat és piacokat keressen. A térségben egyre több a magas technológiát képviselő berendezéseket gyártó cég is, ami Kína érdeklődését is felkelti. A kapcsolatok fejlődésében annak is nagy szerepe van, hogy a KKE országok többségének kormányai üdvözlik a kínai közvetlen tőke befektetőket.

FB IMG 1612887822208

  1. Magyarország engedélyezte az EU-ban először a kínai vakcinát. Mi erről a véleménye?

Wolf Csaba elmondta, hogy a magyar kormány gyorsan reagált, és többi EU tagországot megelőzve foglalt le egy nagyobb mennyiségű vakcinát a kínai gyártónál. Ezzel Magyarországon gyorsabban alakulhat ki a nyájimmunitás, és térhet vissza az élet a normális kerékvágásba.”

FB IMG 1612887828662

 

A teljes interjú ezen a linken található.