Visszatér a bujdosó milliárdos

Ismét visszatért a reflektorfénybe a kínai e-kereskedelmi óriás Alibaba alapítója, Jack Ma: a milliárdos most egy kis céget alapított, ami elsősorban mezőgazdasági termékek feldolgozásával és értékesítésével foglalkozik.

Az Alibaba társalapítója a múlt héten hozta létre a “Hangzhou Ma’s Kitchen Food” nevű céget 10 millió jüan (1,4 millió dollár) alaptőkével, a Tianyancha vállalati adatbázis szerint. A kínai Nemzeti Vállalkozási Hitelinformációs Közzétételi Rendszerben található információk szerint a vállalkozás csomagolt mezőgazdasági termékek értékesítésével foglalkozik.

Ma hollétét és tevékenységét 2020 óta homály fedi, akkor ugyanis távozott a közéletből, miután Kínában példátlan szigorral léptek fel a technológiai cégekkel szemben. A milliárdos, akinek az “elavult” kínai pénzügyi rendszerrel kapcsolatos megjegyzései nagymértékben hozzájárultak a szigorításhoz, azóta alapítványa révén nagyrészt mezőgazdasági tevékenységeknek szenteli idejét. Márciusban Ma meglátogatott egy iskolát Hangzhou-ban egy gondosan megszervezett nyilvános látogatás keretében, ez volt hosszú idő után az első esemény, ahol ismét nyilvánosság elé lépett a guru.

Legújabb vállalkozásáról kevés részlet derült egyelőre ki: a South China Morning Post szerint alapítványának vezető tisztviselői töltik be a vezető pozíciókat az újonnan létrehozott cégnél. Az Alibaba képviselője a Bloomberget a Jack Ma Alapítványhoz irányította, amely nem válaszolt a megkeresésekre.

Forrás: Portfolio