Véget vethet az olcsó kínai villanyautóknak az EU büntetővámja

A Kínából importált autók vámregisztrációját fontolgatja az Európai Unió, miután úgy érzik, vizsgálatuk azt fogja bizonyítani, hogy az ázsiai ország tiltott támogatással segíti autóiparát.

Ez akár egy visszamenőleges büntetővám előkészítése is lehet.

Előkészületek

Az Európai Uniói tavaly október elején kezdte meg azt a vizsgálatát, amely a kínai állam tiltott támogatását hivatott leleplezni. A vád szerint az ázsiai ország autóiparának a világkereskedelmi szabályokba ütköző támogatásával nyomja le az árakat, és igyekszik tönkretenni az európai autóipart.

A vizsgálat hivatalosan 2024 novemberéig tart, de az Unió fenntartja a jogot, hogy akár már júliustól büntetővámot vessen ki a kínai autókra.

Ennek most első lépése lehet, hogy azt fontolgatják, megkezdik a járművek vámregisztrációját – erre már napokon belül sor kerülhet. Állítólag az sem kizárt, hogy ha a vizsgálat megerősíti a tiltott támogatás tényét – és erre az EU szerint már most is jó esély van – akkor visszamenőleges hatállyal extra vámot vessenek ki az importált autókra.

Hogy ez minden kínai importra, vagy esetleg csak egyes gyártókra vonatkozna, azt egyelőre nem tudni, de korábban olyan információk is napvilágot láttak, hogy egyelőre a vizsgálat az európai és amerikai gyártók kínai termelését nem érinti.

Forrás: Villanyautósok