Váratlan húzás! Kína betiltotta a Mesterséges Intelligenciát!

Nem kér a ChatGPT-ből Kína: betiltották a programot. Azonban kiterjeszthetik a tilalmat más, mesterséges intelligenciát (MI) használó alkalmazásokra is. A szakértők szerint nehéz megmondani, hogy a tiltás elsősorban az Egyesült Államokkal vívott technológiai és kereskedelmi háborújukkal magyarázható, vagy az MI-vel kapcsolatos félelmeikből fakad.

Nemet mondott Kína az amerikaiak mesterséges intelligenciájára

A kínai kormány utasítása alapján az Ön alkalmazása nem lesz elérhető a kínai App Store-ban, mivel olyan tartalmat foglal magában, amely Kínában illegális

– idéz egy ChatGPT-felhasználónak küldött értesítést a Portfolio.

Tehát a kínai kormány szigorított a mélyszintézist alkalmazó technológiákkal és a generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatásokkal, így a ChatGPT-vel kapcsolatos szabályokon. Az ázsiai ország Ipari és Informatikai Minisztériumának az engedélye kell ahhoz, hogy elérhetőek legyenek egy ilyen fejlesztések a népköztársaságban a jövőben.

A portál megjegyzi, az amerikai eredetű ChatGPT megjelenése sokaknál váltott ki aggodalmat, hogy a hasonló, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások elterjedése például tömeges munkanélküliséghez, a demokrácia erodálódásához, esetleg az emberiség kihalásához is vezethet. Ezért nehéz megmondani, hogy ezek a félelmek állnak a tilalom hátterében, vagy sokkal inkább Kína az Egyesült Államokkal vívott technológiai és kereskedelmi háborúja.

A ChatGPT-től is modernebb lehet egy új chatbot

2022 utolsó heteiben tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel. Eddig úgy tűnik, a generatív nyelvi modellen alapuló program több munkafolyamatban is az emberek segítségére lehet. Viszont számos probléma felmerült az általa nyújtott információk megbízhatóságával kapcsolatban.

Azonban nem a ChatGPT az egyetlen generatív nyelvi modellen alapuló program, ami a közelmúltban napvilágot látott. Az OpenAI kutatási vezetői, valamint több nemzetközi óriásvállalat (például a Google és a Zoom) finanszírozta a 2021-ben létrehozott Anthropic munkáját. Ők jelentették be néhány napja, hogy elkészültek a mesterséges intelligencián alapuló chatbotjukkal, a Claude 2-vel, amely akár 75 ezer szó összefoglalására is képes (összehasonlításként: a ChatGPT 3 ezerre). A fejlesztésük különlegességét jelzi, hogy az elmondásuk alapján 350 ezer vállalat kért hozzáférést tőlük a programhoz néhány nap alatt.

A Claude 2-t egy egyetemi ügyvédi vizsgán is tesztelték. Annak a feleletválasztós részében 76,5 százalékot ért el. A Python kódolási tesztjében pedig 71 százalékot.

Azonban a program fejlesztői kiemelték, nem tudták teljesen kiszűrni a chatbotban a helytelen vagy kitalált válaszok adását, azaz a „hallucinációkat”. Viszont a korábbi nyelvi modellekhez képest kevesebb ilyen problémába ütközhetnek a felhasználók.

A Claude 2-t először az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban teszik a nagyközönség számára elérhetővé. Arról egyelőre nincs hír, Magyarországon mikor próbálhatjuk ki a programot.

Forrás: Haszon