Ultrahosszú kötvényekkel stabilizálnák a kínai gazdaságot

Ritkán használt eszközt vet be Peking az élelmiszerekkel, az energiával, az ellátási láncokkal és az urbanizációval kapcsolatos projektek finanszírozásához.

Kína ezermilliárd jüan (139 milliárd dollár) új adósság kibocsátását fontolgatja egy speciális államkötvényprogram keretében. Ez lenne a negyedik ultrahosszú futamidejű kötvénykibocsátás az elmúlt 26 évben. Peking az élelmiszerekkel, az energiával, az ellátási láncokkal és az urbanizációval kapcsolatos projekteket finanszírozná a kötvényekkel.

A Bloomberg emlékeztet, hogy rendkívül ritka az ilyen kötvények kibocsátása. Az 1998-as ázsiai pénzügyi válságot követően például a pekingi kormányzat a nagy állami tulajdonú bankok feltőkésítéséhez bocsátott ki ilyen különleges kötvényeket. Legutóbb 2020-ban értékesítettek hasonló kötvényeket ezermilliárd jüan értékben a pandémiás intézkedések fedezetére.

Hszi Csin-ping elnök komoly erőfeszítéseket tesz, hogy tehermentesítse az adósságok alatt görnyedező helyi önkormányzatokat,  s a gazdaságtámogatás súlypontját a központi kormányzatra helyezze át. A makacs deflációs nyomás, az ingatlanválság és a gyenge belső kereslet mind visszafogja a konjunktúrát és csökkenti a bizalmat,  emiatt a közgazdászok és a befektetők is további ösztönzést várnak a kormányzattól.

Kína már tavaly is extra államkötvény-kibocsátásokkal támogatta a gazdaságot. A költségvetési hiány a GDP 3,8 százalékára emelkedett. A tavalyitól eltérően az idei javaslat olyan speciális adósságot teremt, amelyet a normál költségvetésen felül számolnak el, s nem növeli a folyó év államháztartási hiányát. Az ultrahosszú kötvény törlesztését több évtizedre porlasztják szét, csökkentve a rövid távú kötelezettségeket. (A tavalyi államadósságok pár éves futamidejűek voltak.)

Az ultrahosszú kötvények nem biztos, hogy képesek kezelni az összes fiskális kihívást

– figyelmeztetnek a Goldman Sachs elemzői. Elemzői becslések szerint az idei hivatalos költségvetési hiány, amelyet márciusban határoz meg a Nemzeti Népi Kongresszus, hasonló vagy valamivel nagyobb lehet, mint a tavalyi. 

Forrás: VG