Új szabályokkal stabilizálná Kína a befektetési alapok piacát

A kínai értékpapír-felügyelet új szabályok bevezetését szorgalmazza a befektetési alapok kereskedési jutalékának csökkentése és az érdekellentétek kezelése érdekében.

A Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CSRC) közzétette a befektetési alapok kereskedési jutalékának csökkentésére és a brókercégek értékpapír-kereskedelmi és alapértékesítési műveletei közötti potenciális összeférhetetlenség kezelésére irányuló rendelettervezeteket. Ez a lépés része a 3,8 billió dolláros kínai befektetési alapok iparágának legújabb reformjainak, amelyek célja a befektetők védelme és az alapkezelők kereskedési jutalékok elosztásának jobb szabályozása.

A javasolt szabályozás, amelyet a CSRC múlt pénteken hozott nyilvánosságra konzultáció céljából, a hatóságok legújabb erőfeszítése arra, hogy helyreállítsák a bizalmat a pangó tőzsdén. Már öt hónapja is voltak hasonló célú törekvések, akkor a szabályozó hatóság arra ösztönözte a befektetési alapokat, hogy csökkentsék a kezelési díjakat és csökkentsék a befektetők költségeit.

Az iparági elemzők azt jósolják, hogy ezek az új szabályok előnyösek lesznek az erős kereskedéssel rendelkező brókercégek számára, mivel bár az egyes jutalékok csökkennek, a több tranzakciónak köszönhetően magasabb jutalékbevételre számíthatnak. A rendelettervezetek mind a passzív, mind az aktív alaptermékek kereskedési jutalékának csökkentését javasolják, emellett az SWS Research arra számít, hogy a teljes jutalékok akár harmadával is csökkenhetnek.

Ezeken túlmenően a javasolt szabályok értelmében az alapkezelőknek tilos lenne harmadik féltől származó szolgáltatások, például külső szakértői tanácsadás, pénzügyi terminálok vagy adatbázisok vásárlására a kereskedési jutalékot felhasználni. A piaci szereplők megjegyezték, hogy a befektetési alapoknál bevett gyakorlat, hogy a nem alapvető szolgáltatásokért további jutalékokat fizetnek a brókereknek, ami a befektetők számára megnöveli a kereskedési költségeket.

Forrás: Portfolio