Tovább gyorsult a kínai infláció

Tovább gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Kínában áprilisban az ország több részét sújtó járványhelyzet, valamint a nemzetközi árak emelkedésének hatásaira, miközben a termelői árak növekedése az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére mérséklődött.

 A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a fogyasztóiár-index éves bázison 2,1 százalékot nőtt áprilisban. Ez meghaladta az 1,8-es elemzői várakozásokat, illetve az áremelkedés ütemének gyorsulását jelezte a márciusi, 1,5 százalékos növekedés után. Az áprilisi áremelkedés a legnagyobb volt tavaly november, és a második legnagyobb 2020 augusztusa óta. Havi összevetésben a fogyasztóiár-index 0,4 százalékkal nőtt márciusról áprilisra, míg az év első négy hónapjában 1,4 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztrált adatot.

Asian,Man,Choosing,Instant,Noodle,In,Supermarket,,Steward,Shopping,Alone
Fotó: Shutterstock

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben a fogyasztói árak áprilisi növekedését az ország több részén kialakult járványhelyzet hatásainak, valamint a nemzetközi árak emelkedésének tulajdonította. Hozzátette, hogy az élelmiszerek ára mind havi, mind éves összevetésben emelkedésre váltott a márciusban regisztrált zsugorodásból. A drágulást a szakértő részben a járványhelyzet miatt megemelkedett szállítási költségekkel, részben pedig azzal magyarázta, hogy a különböző lezárásoktól és karanténintézkedésektől tartva sokan vásároltak fel nagy mennyiségben élelmiszereket. A nemzetközi olajárak alakulásának hatására pedig éves összehasonlításban jelentősen nőttek a gáz- és dízelolaj, valamint a cseppfolyósított petróleumgáz árai.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett áprilisban éves összevetésben, a bővülés mértéke ezzel mérséklődött valamelyest a márciusi, 1,1-hez képest.

A kínai parlament márciusi, éves ülésszakán a tavalyi céllal megegyezően az idén ismét 3 százalék körüli fogyasztóiár-indexet tűztek ki, a fogyasztói árak stabilon tartását előirányozva.

A termelői árak éves bázison 8,0 százalékkal nőttek áprilisban.

A növekedés mértéke ezzel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére enyhült. Utoljára 2021 áprilisában mértek ennél kisebb ütemű – 6,8 százalékos – áremelkedést. Elemzők áprilisra 7,7-es drágulást jeleztek előre a márciusi, 8,3-es növekedés után.

Havi összevetésben a termelői árak 0,6 százalékkal bővültek márciusról áprilisra, míg az év első négy hónapjában 8,5 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest.

 

Forrás. vg.hu