Tovább enyhült a termelői árak emelkedésének üteme Kínában

Tovább enyhült a termelői árak emelkedésének üteme Kínában februárban, miközben stabil maradt a fogyasztói árak növekedése.

Tovább enyhült a termelői árak emelkedésének üteme Kínában

 

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 8,8 százalékkal nőttek februárban. A növekedés mértéke ezzel az elmúlt nyolc hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. Elemzők februárra 8,7 százalékos emelkedést jeleztek előre a januári, 9,1 százalékos növekedés után.  Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a felmérés során vizsgált 40 ipari ágazat közül januárban 36-ban regisztrálták a termelői árak növekedését, ami megegyezik a januári felmérés eredményével.

Havi összevetésben a termelői árak 0,5 százalékkal bővültek januárról februárra. Tung úgy vélekedett, hogy az áremelkedés hátterében részben a nyersolaj világpiaci árának emelkedése állt.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése februárban 0,9 százalékos volt. Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak, és egyezett a januári adattal. Az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal zsugorodott a múlt év azonos időszakához képest a disznóhús árának jelentős mértékű – 42,5 százalékos – visszaesése miatt. A nem élelmiszer jellegű árucikkek ára ezzel szemben emelkedett. Húsz százalék feletti árbővülést regisztráltak a többi között a gáz- és dízelolaj árak esetében, az áremelkedés üteme ráadásul nőtt a múlt hónaphoz képest.

Havi összevetésben a fogyasztói árindex 0,6 százalékkal nőtt januárról februárra. A statisztikai hivatal szakértője szerint az áremelkedést elsősorban az élelmiszerek árának a kínai holdújév ünnepi időszakának hatása miatti növekedése idézte elő.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,1 százalékkal emelkedett februárban éves összehasonlításban. Az áremelkedés üteme 0,1 százalékkal csökkent januárhoz képest.

A kínai parlament szombaton megkezdődött, éves ülésszakán a tavalyi céllal megegyezően idén ismét 3 százalék körüli fogyasztói árindexet tűztek ki, a fogyasztói árak stabilon tartását előirányozva.

Forrás: Profitline