Tartalék sertéshús felszabadításáról döntött Kína az elszálló árak miatt

Az NDRC közleménye alapján nagy figyelmet fordítanak mind a kínálatra, mind a keresletre, hogy a lakosság számára elegendő készlet álljon rendelkezésre.

A jelentések szerint Kína újabb hústartalékot szabadít fel, miután a sertéshús ára drasztikus mértékben emelkedett az országban, augusztusban átlagosan 22,5 százalékkal a tavalyi évhez képest, így kormányzati beavatkozásra volt szükség.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) vasárnap megjelent közleményében kifejtette, hogy nagy figyelmet fordítanak mind a kínálatra, mind a keresletre, s mindaddig folytatják a tartalékok felszabadítását, amíg a körülmények azt szükségessé teszik – írta a Reuters.

A Guardian szerint Kína a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója, és az ország kormánya a létfontosságú stabilizációs politika részeként befagyasztott „tartalékot” tart fenn a kínálat és az árak állandóságának biztosítására.

Hasonló intézkedésre volt szükség szeptemberben, amely az első eset volt az idei évben, hogy a hatóságok hozzányúltak a nemzeti hústartalékhoz, a célja pedig az volt, hogy a közelgő ünnepek előtt megfelelő készletek álljanak rendelkezésre az országban.

forrás: liner.hu