Találtak egy 46-53 ezer éves krátert Kínában

A Jilan város közelében felfedezett mélyedés egy úgynevezett becsapódási kráter. Csak egy ilyet találtak korábban Kínában.

Találtak egy 46-53 ezer éves krátert Kínában 

Újabb becsapódási kráterre bukkantak Kínában, az ország északkeleti részén, Jilan város közelében – írta meg a Gizmodo.  Bár Kína hatalmas területű, mégis csupán egy ilyen képződményről volt tudomása a szakértőknek – az újabb kráter a második.

A teknő alakú mélyedés 1,85 kilométer átmérőjű, és egy hegyes, erdős vidéken található. Még 2020-ban fedezték fel,  de az eltelt hónapokban végzett kutatómunka erősítette csak meg, hogy valóban becsapódási kráterről van szó. A képződmény kora kb. 46-53 ezer év.

A kráterről készített fotót a Landsat 8 műhold készítette tavaly októberben. A kép délkeleti részén mezőgazdasági területek láthatók, a jobb oldalán pedig a Balan folyó.

A „kerek hegygerinc” néven emlegetett képződményt kőzetminták révén vizsgálták meg a szakértők. A kráter déli oldala hiányos, így a pereme nem teljes. Felülről nézve inkább félholdnak tűnik. A krátert egy aszteroida becsapódása eredményezte. Ennek mérete bizonytalan, de közel sem lehetett akkora, mint a hatalmas mélyedés, amelyet hátrahagyott.

A kutatók úgy tartják, hogy a térségben ekkor már modern emberek is élhettek.

Forrás: HVG