Szigorú korlátozásokkal készül Peking a téli olimpiára

Kína a zéró-Covid stratégia mellett további szigorításokat hozott a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, különös tekintettel a jövő hónapban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokra. Pekingben már a legkisebb gyanú után is tesztre kötelezik a lakosságot. Szakértők szerint az országban akár már idén véget érhet a járvány.

 Szigorú korlátozásokkal készül Peking a téli olimpiára

A február 4-én kezdődő téli olimpia és a Holdújév közeledtével a zéró-Covid stratégia − kontaktkutatás, célzott lezárások és hosszú karanténidő − mellett a kínai hatóságok új, szigorúbb szabályokat hoznak, és igyekeznek minél több városban, de leginkább Pekingben a legalacsonyabb esetszámokat is felszámolni. A fővárosban az elmúlt másfél hétben 46 pozitív esetet regisztráltak, hétfőn hat új megbetegedésről számoltak be a hatóságok a 21 milliós központban.

Az új szabályok szerint az elmúlt két hétben a lázcsillapító-, köhögés- vagy torokfájás elleni gyógyszert vásárlókra 72 órán belüli tesztkötelezettség vonatkozik, emiatt Pekingben kétmillió embertől vettek mintát vasárnap.

A pozitív eredmények következtében néhány kerület lakosait korlátozások alá helyezték. A pekingi önkormányzat szóvivője közleményében súlyosnak nevezte a járványhelyzetet, ugyanakkor szerinte kontrollálható is. Arra sürgette a szakembereket, hogy a „leghatározottabban lépjenek fel a vírus terjedésével szemben”. 

Kínában jelenleg leginkább a koronavírus delta variánsa felelős a legtöbb megbetegedésért, azonban a hatóságok a múlt héten utaltak arra, hogy szennyezett nemzetközi postai küldemények hozzájárulhatnak az omikron mutáció elterjedéséhez. Emellett fagyasztott élelmiszerekben is megtalálták az új variánst, amelyekkel a főváros lakossága érintkezhetett. 

A The Lancet orvosi lap szerint a pandémiának hamarosan vége lehet, Kína akár már az idei évben felszámolhatja a járványt.

Amíg Európában és az Egyesült Államokban tombol az omikron variáns által okozott hullám, addig kínai epidemiológusok szerint Peking kivár, a zéró-Covid stratégiát tartják a legjobb járványügyi taktikának. Az országban jelenleg 2754 aktív koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván, és eddig összesen mintegy 106 ezer esetről számoltak be, a halottak száma pedig 4636. Kína nagyon jól áll az oltásokkal, közel hárommilliárd dózist adtak már be, így az oltottsági arány kilencven százalék feletti a teljes populáción belül.

A pekingi téli olimpiára érkezett eddigi 2600 sportoló és az őket kísérő stáb negatív PCR-teszt birtokában léphet be az országba, és karanténkötelezettség is vár rájuk. 

Eddig 340 ezer tesztből mintegy 72 eredménye lett pozitív − közülük egyik sem sportoló volt.

Forrás: Magyar Nemzet