Ritkán látott döntést hozott a parlament

Ritkaságszámba menő döntést hozott kedden a kínai parlament állandó testülete, amikor a 2023-as folyó költségvetési év hiányát a GDP mintegy 0,8%-ával megemelte. Emögött az van, hogy rendkívüli államkötvény-kibocsátást hagyott jóvá, amely lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára, hogy 2024-es kötvénykvótájuk egy részét előrehozzák. Elemzők szerint a 137 milliárd dollárt kitevő kötvénykibocsátás a rövid távú gazdasági növekedési aggodalmakra mutat rá, és fiskális élénkítést ad a gazdaságnak.

Az új államkötvényekből befolyó forrás az ország katasztrófa sújtotta területeinek újjáépítését és a városi vízelvezetést megelőző infrastruktúra javítását fogják támogatni, hogy növeljék Kína ellenálló képességét a természeti katasztrófákkal szemben – közölte a Hszinhua állami hírügynökség. Az Országos Népi Kongresszus (NPC) Állandó Bizottsága ötnapos ülésének lezárásaként hagyta jóvá a törvényjavaslatot, amellyel a 2023-as költségvetési hiány a bruttó hazai termék 3%-ról mintegy 3,8%-ra fog emelkedni – derült ki a tudósításból.

Mark Williams, a Capital Economics vezető ázsiai közgazdásza úgy fogalmazott a Reuters hírügynökségnek: “A ma jóváhagyott további költségvetési támogatás az általunk várt beavatkozás, amelyre azért volt szükség, hogy megakadályozzák a hirtelen költségvetési szigorítást Kínában az év utolsó heteiben. A költségvetési politika az elmúlt negyedévekben a növekedés támasza volt Kínában. Ezek az új lépések továbbra is támogatják, de nem adnak további lökést”.

Azt is kiemelte:

Ritkán fordul elő, hogy a központi kormányzat költségvetési terveit a szokásos költségvetési cikluson kívül felülvizsgálják, így ez a lépés egyértelmű aggodalmat jelez a rövid távú növekedéssel kapcsolatban.

A tudósítás megjegyzi: Kína korábban már megengedte a helyi önkormányzatoknak, hogy kötvényeket bocsássanak ki a parlament éves ülése előtt, amely a kormány költségvetési terveit hagyja jóvá, és amelyet általában márciusban tartanak. A mostani előrehozott finanszírozás kapcsán az nem derült ki, hogy a 137 milliárd dollárból mennyi a jövő évről előrehozott kötvénykibocsátási kvótája az önkormányzatoknak.

Kedden két másik jelentős esemény is történt Kínában: egyrészt váratlanul menesztették a védelmi minisztert és több magasrangú illetékest, illetve Hszi Csin-ping államfő és kísérete első ismert alkalommal látogatott el a kínai jegybankba és a devizahatósághoz.

Forrás: Portfolio