Peking további nyitása a szolgáltatási szektorban

A kínai Államtanács 2023. november 23-án kiadott hivatalos állásfoglalása szerint jóváhagyták a pekingi önkormányzat és a Kereskedelmi Minisztérium munkatervét a pekingi nemzeti átfogó demonstrációs zóna fejlesztésének felgyorsítására a szolgáltatási szektorban való nyitás kiterjesztése érdekében.

Az Államtanács megjegyezte, hogy a reform körének szélesítése és a nyitás bővítése a szolgáltatási szektor kulcsfontosságú területein előrébb kerül. Peking fontolóra veszi új nemzeti internetes csere központok létrehozását és az értéknövelt távközlési szolgáltatás megfelelő időben történő további megnyitását.

Az egészségügyi és az orvosi szolgáltatások tekintetében intézkedéseket hoznak a külföldi országokból, Hongkongból, Makaóból és Tajvanról érkezett szakképzett orvosok támogatására, hogy klinikákat hozzanak létre Pekingben. A nemzetközi együttműködés továbbá támogatja az őssejt- és a génkutatás fejlesztését.

A pénzügyi szolgáltatásokban ösztönözni fogják a kockázati tőke, a részvény befektetési intézmények és különböző pénzügyi intézmények piaci alapú együttműködését, miközben megvizsgálják egy olyan vagyonkezelői, vagyon-nyilvántartási mechanizmus kialakítását, amelyben a munkaterv szerint az ingatlan és részvény vagyonkezelői tulajdonnak minősül.

Az audiovizuális műsorszolgáltatást nyújtó ügynökségek támogatást kapnak a kiváló külföldi filmes és televíziós alkotások bemutatásához. Továbbá kulcsfontosságú online audiovizuális platformok kezelésének és szolgáltatásának optimalizálásához és szabványosításához.

Mindeközben törekedni fognak  színvonalas nemzetközi kiállítások meghonosítására, aktívan pályázni a nemzetközi szervezetek éves találkozóinak és kiállítási tevékenységek megtartására, valamint számos nemzetközi befolyással bíró kiállítási márka kiépítésére.

A munkaterv hangsúlyozta az új üzleti formák szabályainak és normáinak feltárását több intézkedéssel, beleértve a digitális gazdaságra vonatkozó nemzetközi szabályok létrehozásának előmozdítását. Pekingnek a nemzetközi információs ipar és a digitális kereskedelmi központok felépítésében történő támogatása révén az adatforrások fejlesztésének és hasznosításának elősegítése, a pénzügyi szolgáltatások módozatainak és irányítási módszereinek javítása, valamint a zöld, alacsony szén-dioxid kibocsátású és körforgásos gazdaság fejlesztésének fellendítése a pénzügyi szolgáltatások terén.

A kereskedelmi és befektetési intézményi megállapodásokat a szolgáltatáskereskedelem innovatív fejlődésével összhangban álló szabályrendszer feltárásával, a kereskedelmi költségek és akadályok csökkentésével, a határokon átnyúló kereskedelem felügyeletének javításával a határokon átnyúló tőkeáramlás további megkönnyítésével optimalizálják, valamint a munkatervnek megfelelően a világméretű váló vállalkozások támogatása.

A pekingi önkormányzat előkészítés végző vezető munkacsoportjának delegációja tavaly júliusban meglátogatta a ChinaCham-et. A korábbi egyeztetéseket követően a Kamara elnökével, Pető Ernővel  folytatott tárgyaláson került sor a „Beijing Two Zones” arra az eseményre, amelynek eredményeként a  ChinaCham az lett a munkacsoport Kína (Peking) és a KKE régió globális összekötő irodája (Liaison Office).