Őrült növekedésben a kínai autópiac

Kínában szeptemberben 2,61 millió új autót hoztak forgalomba. Ez negyedével több, mint az előző év azonos időszakában. A kínai autópiac továbbra is a leggyorsabb ütemben növekszik a világon – írja a carsweek.ru.

 A Kínai Autógyártók Szövetsége (China Automobile Manufacturers Association) jelentése szerint 2022 szeptemberében 2,61 millió új autót adtak el Kínában. Ez 25,7%-os növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest. Ráadásul úgy, hogy augusztusban és júliusban ennél még jelentősebb volt az eladások növekedése.

Akkor ez az ugrás az elektromos autók vásárlásához nyújtott állami támogatásnak volt köszönhető. Szeptemberben az alternatív energiaforrásokkal rendelkező autók váltak az eladások növekedésének mozdonyává. 2021 szeptemberéhez képest ezek eladása 93,9%-kal ugrott meg.

Ha az első 3 negyedév autóeladásait vesszük figyelembe, akkor azok összességében 4,4%-kal emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest. Ráadásul a növekedés annak ellenére történt, hogy eközben a nagyvárosokban a koronavírus terjedésével összefüggésbe hozható korlátozásokat léptettek életbe.

A 2,61 millió eladott járműbe beleértendők a könnyű haszongépjárművek, buszok és teherautók is. Személygépkocsikból 1,95 millió darabot adtak el, ami 21,2%-os növekedést jelent egymagában.  

Forrás: Autószektor