Óriáspandák: Megőrzés, mindenek előtt

A veszélyeztetett óriáspandák megmentésével és kutatásával foglalkozó központ nyílik jövőre Pekingben is, ahol jelenleg csak az állatkertben láthatók pandák.

A kínai hatóságok szerdai bejelentése szerint kezdetnek 40 óriáspandával kezdi meg működését 2025-ben a Kínai Óriáspanda-fajmegőrző és -kutató Központ pekingi bázisa egy 133 hektáros területen a kínai főváros Fangsan nevű délnyugati kerületében egy erdős területen.

A helyi hatóságok szerint gőzerővel folyik a projekt első fázisának megvalósítása egy 63,5 hektáros területen, ahol már kezdetnek negyven óriáspandát helyeznek el olyan „társállatokkal” együtt, mint az arany piszeorrú, más néven kínai piszeorrú majom és a vöröspanda. A pandabázis teljes elkészülte után 50 óriáspandát terveznek egybegyűjteni a Csinglunghu pagonyban.

A bejelentés szerint a pekingi bázison kulturális központ is nyílik a ritka állatfaj védelmének elősegítésére. A deklarált cél az élővilág sokféleségének megőrzése, harmonikus környezet megteremtése a pandák és a látogatók számára, ember és természet együttélésének ösztönzése, az óriáspandafaj megmentése és szaporítása.

Kihalás szélén

A kihalás, az eltűnés szélén álló lápi pócnak egy új populációját fedezték fel szakemberek. A pár egyedet számláló disznódelfin esetében talán van még remény a megmaradásra, míg a rózsaszín leguánból  is alig több mint 200 példány él. A kontyos lunda  pedig már lényegében az eltűnés szélén áll és kutatók szerint emlősfajok százai halhatnak ki az elkövetkező 80 évben, a koalákat például a stressz fenyegeti a leginkább. Így például 30 éven belül eltűnhet a mezei hörcsög,  de akadnak jóhírek is, például a kihalás szélén álló jávai orrszarvú állománya lassan növekszik,  de Ausztráliába is telepítik vissza a kihalt tasmán ördögöt. 

Forrás: MTI