Óriásit nőtt az év elején a Kína ipari termelése

A várakozásokat jócskán felülmúló és a decemberit meghaladó mértékben nőtt az év első két hónapjában az ipari termelés Kínában a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS hétfői jelentése alapján.

A kínai statisztikai hivatal a holdújév január és február közötti időbeni eltolódása miatti bázistorzulások kiegyenlítésére kezeli egységes periódusként az év első két hónapját.

A kínai ipari termelés január-februárban 7,0 százalékkal, csaknem két éve a legnagyobb mértékben emelkedett éves bázison, nagyobb mértékben a decemberi 6,8 százalékos éves bővülésnél, és jóval meghaladva egyúttal az 5,0 százalékos piaci előrejelzéseket.

A feldolgozóipari szektor termelése 7,7 százalékkal bővült a decemberi 7,1 százalékkal szemben, a közüzemi szolgáltatások 7,9 százalékkal 7,3 százalék után. A bányászati termelés növekedése 2,3 százalékra lassult 4,7 százalékról.

Ágazati bontásban a számítástechnika és hírközlés termelése 14,6 százalékkal nőtt éves bázison január-februárban, szemben a decemberi 9,6 százalékkal. A textilipar termelése 6,6 százalékkal nőtt 2,1 százalék után. A gépkocsigyártás 9,8 százalékkal nőtt a decemberi 20,0 százalékos éves növekedés után.

Havi bázison, vagyis a január-februári ipari termelés a decemberihez képest 0,56 százalékkal nőtt. 2023 egészében 4,6 százalékkal nőtt a kínai ipari termelés.

A kiskereskedelmi forgalom is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt január-februárban éves bázison, de elmaradt a decemberi éves növekedés mögött. A január-februári periódussal a kiskereskedelmi forgalom már a 13. egymást követő hónapban nőtt Kínában.

A növekedés 5,5 százalékos volt, meghaladva az 5,2 százalékos piaci várakozásokat. Decemberben 7,4 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése.A kommunikációs berendezések kiskereskedelmi forgalma 16,2 százalékkal nőtt 11,0 százalék után, az autók értékesítése 8,7 százalékkal 4,0 százalék után. A háztartási gépek eladása 5,7 százalékkal nőtt a decemberi 0,1 százalékos éves csökkenés után, az építőanyagok érétkesítése pedig 2,1 százalékkal emelkedett, szemben a decemberi 7,5 százalékos csökkenéssel.

A munkanélküliségi ráta a városias területeken tavaly július óta a legmagasabbra, 5,3 százalékra emelkedett a decemberi 5,1 százalékról. A kormány 2024-re 5,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát tűzött ki célul. Tavaly 5,2 százalékra csökkent az éves munkanélküliségi ráta a 2022-es 5,6 százalékról.

Forrás: Tudás