Óriásit megy a Magyarországra kacsingató BYD – miben jobb már a Teslánál?

Az amerikai Tesla és a kínai BYD is vezető szerepet játszik az elektromos autók terén.

Kína vezető elektromosautó-gyártója, a BYD csaknem megduplázta adózott eredményét az idei harmadik negyedévben, amikor több mint harmadával nőtt a bevétele éves összevetésben. A vállalat a szeptember végével záródott negyedévben 10,41 milliárd jüan (1,42 milliárd dollár) nyereségre tett szert, ami 82,2 százalék növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest – derült ki a héten. Az adózott eredmény és a bevétel egyaránt rekordnagyságú volt.

A BYD éves összevetésben 53 százalékkal több, 824 ezer, a new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművet adott el az idei harmadik negyedévben. Ebből 71 ezer 231 került határon túli piacokra, ami 323 százalékos növekedés. A kínai járműgyártó az idei első kilenc hónapban összesen 2,07 millió autót értékesített, 76,23 százalékkal többet, mint egy éve.

Magyar kapcsolat

A BYD buszgyárával már jelen van Magyarországon (legutóbb például a Zöld Busz Program támogatásával szerzett be 13 darab BYD K9UD típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt Győr). Elektromos autóit október közepe óta lehet kapni Közelmúltbeli kínai látogatásán Orbán Viktor is elment a Build Your Dreams rövidítését használó BYD-gyárba. Az utóbbi időben azt rebesgetik, hogy akár autógyárat is építhetne nálunk a kínai cégóriás.

És valóban óriás, mert egy ipari konglomerátumról van szó, amely számos más szegmensben is tevékenykedik. Az elektromos akkumulátorok terén például a második legnagyobb szereplő, továbbá a mobiltelefonok piacán is a globális élvonalban van.

Szokás a BYD-t manapság a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának nevezni, de a Portfolio  rámutat: ez csak akkor igaz, ha a hibrid hajtású járműveket is ide számítják. Tisztán elektromos járművekben a Tesla továbbra is piacvezető – igaz, a harmadik negyedévben már fej-fej mellett volt a két vállalat.

Erősségeiket és lemaradásaikat a hirado.hu  szedte csokorba:

Márka és piac: A Tesla márkanév az elektromos autók élmezőnyében található, globálisan ismert és elismert. Mára már a BYD is komoly nemzetközi jelenléttel rendelkezik, különösen az európai és az ázsiai piacokon.

Modellválaszték: Mindkét vállalat széles körű modellválasztékkal rendelkezik, de a Tesla több szegmensben is jelen van, beleértve a prémium kategóriát is.

Autonóm vezetés: A Tesla jelentős fejlesztéseket hajtott végre az autonóm vezetés terén, például az önvezető funkciókban. A BYD is dolgozik az autonóm vezetés terén, de még nincs a Teslával egy szinten.

Ár és elérhetőség: A BYD elektromos autók gyakran kedvezőbb áron érhetők el, ami lehetővé teszi számukra, hogy szélesebb vásárlókörre tegyenek szert.

Forrás: infostart