Nem megy jól a nyugati bankoknak Kínában

Jelentősen romlott tavaly Kínában számos nyugati befektetési bank eredménye a koronavírus-korlátozások és a geopolitikai feszültségek miatt – számolt be a Financial Times.
A Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs és az HSBC veszteséges volt tavaly a távol-keleti országban, a Morgan Stanley nyeresége pedig csökkent – derült ki a Financial Times birtokába került dokumentumokból. Egyedül a JPMorgan és a UBS nyeresége nőtt, az HSBC vesztesége csökkent.

A bankok többségének eredményromlása hátterében a banki beszámolók szerint az amerikai-kínai feszültségek, a koronavírus-korlátozások, a kínai ingatlanválság, a kínai részvénykereskedelmi forgalom visszaesése, az átszervezési költségek növekedése és az éles verseny áll.

A nyugati bankok hosszú éveken át abban a reményben fektettek be Kínában, hogy végül nyereségesnek bizonyul itt a jelenlétük. “Ezek a fickók akkor hozták létre ezeket, amikor Kína a növekedésről szólt… és nem volt ott a háttérben a geopolitika” – nyilatkozta egy veterán hongkongi pénzügyi szakember a lapnak. “Tény, hogy sok minden megváltozott” – tette hozzá.

Az előző, 2021-es év még globális rekordév volt a befektetési bankok számára, Kínában ekkor a hétből hatnak sikerült nyereséget elérnie, miután Peking engedélyezte, hogy az Egyesült Államokkal kötött kereskedelmi megállapodást követően először kezdjék el teljes mértékben átvenni helyi egységeik tulajdonjogát.

Forrás: Portfolio