Nagy problémával küzd Kína, fiatalok milliói maradnak munka nélkül

Rekordmagasra emelkedett Kínában a fiatalok munkanélkülisége, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők kénytelenek lesznek vagy alacsony fizetéssel, vagy a képzettségi szintjüknek nem megfelelő munkával beérni – írja a CNBC.
A hivatalos adatok szerint Kínában a városokban élő 16-24 évesek munkanélküliségi aránya áprilisban 20,4% volt, amely csaknem négyszerese az országos átlagnak. Szakértők szerint a kínai gazdaság még nem elég fejlett ahhoz, hogy ilyen jelentős számú, felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozót tudjon elhelyezni a munkaerőpiacon.

Nemcsak a magas munkanélküliség, hanem az alulfoglalkoztatottság is jelentős probléma a kínai fiatalok körében: egy tanulmány szerint a főiskolát végzettek egyre gyakrabban vállalnak el olyan állásokat, amelyek nem felelnek meg a képzettségi szintüknek, csak azért, hogy ne maradjanak munka nélkül. Az ilyen pozíciókat korábban a felsőoktatási végzettséggel nem rendelkezők töltötték be.

A Kínai Statisztikai Hivatal adatai szerint 96 millió városi fiatalból 6 millió munkanélküli, míg ez a szám a Covid-19 előtt feleannyi volt. Egy egyetemi professzor szerint ez a trend a világ legtöbb országában megfigyelhető, Kínában azonban különösen veszélyes, hiszen az elöregedő társadalom és a csökkenő népességszám miatt eleve visszaesik a gazdasági aktivitás, a 16-24 évesek alacsony foglalkoztatottsága pedig tovább ronthatja a helyzetet.

Forrás: Portfolio