Nagy dobásra készülnek a kínaiak: éveken belül piacra kerülhet a töltés nélküli akkumulátor

Nem véletlen, hogy megmozgatta az újságírók fantáziáját, amikor kiderült, hogy az új nukleáris akkumulátor élettartama akár 50 év is lehet.

Elképesztő technológiai fejlesztéssel állt elő a pekingi székhelyű Betavolt startup. A vállalat egy nukleáris akkumulátort mutatott be, amely akár fél évszázadon keresztül is képes áramot termelni töltés és karbantartás nélkül!

Forradalmi újítás!

Ez a forradalminak számító innováció az energiatárolás új korszakát jelentheti. A Betavolt nukleáris akkumulátora jelenleg kísérleti tesztelési fázisban van, viszont rövidesen készen áll majd arra, hogy elinduljon a sorozatgyártása. Az akkumulátorokat pedig a startup reményei szerint egyebek mellett okostelefonokban és drónokban lehet majd felhasználni.

Az atomenergia miniatürizálásával egy érménél kisebb eszközbe helyezik a nikkel 63-as, béta radioaktív izotópot. A vállalat sajtóközleményében arról számolt be, hogy ez az úttörő energetikai innováció lehetővé teszi Kína számára, hogy élen járjon a mesterséges intelligencia forradalmának legújabb fejezetében.

Kínának egyáltalán nem titkolt célja a töltés nélküli akkumulátorral, hogy jelentős mértékben megerősítse a gazdaságát.

Nem véletlen, hogy a kínaiakkal párhuzamosan az Egyesült Államok és Európa kutatóintézetei is aktívan részt vesznek a hasonló technológiák fejlesztésében.

Ez lesz a töltés nélküli akkumulátor működési elve

Az akkumulátor működési elve azon alapul, hogy a lebomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítja. Az eljárás egyébként nem új, hiszen ilyen jellegű módszerrel már a 20. században is próbálkoztak. A technológiát először az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban fejlesztették ki űrrepülőgépekhez.

Kínában azonban tovább folytatták, így az ország 14. ötéves tervének keretében sikeresen miniatürizálták.

Az elképzelések szerint még az űrrepülésnél, sőt az orvosi eszközöknél is is lehet majd hasznosítani ezt az akkumulátort. A Betavolt első nukleáris akkumulátora 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget produkál egy 15x15x5 köbmilliméteres modulban. A vállalatnak azonban eltökélt szándéka, hogy 2025-re 1 wattos teljesítményű akkumulátort állítson elő.

A töltés nélküli akkumulátor és a környezetvédelem

Az atomenergiával kapcsolatban a leggyakoribb félelem annak az emberre és a környezetre gyakorolt káros hatása. Ez a veszély viszont az új kínai akkumulátorok esetében teljesen alaptalan, legalábbis a Betavolt szerint.

A startup nukleáris akkumulátorának réteges felépítése a kínaiak állítása szerint ugyanis garantálja a biztonságot.

Úgy tervezték, hogy ellenálljon a hirtelen fellépő erőhatásoknak anélkül, hogy kigyulladna vagy felrobbanna. Az akkumulátor figyelemre méltó ellenálló képességről is tanúbizonyságot tesz, mivel mínusz 60 és plusz 120 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban is hatékonyan működik.

A Betavolt büszke arra is, hogy az új akkumulátor biztonságos és környezetbarát. Egész konkrétan úgy fogalmazott a vállalat, hogy a nukleáris akkumulátoraik teljesen biztonságosak, nem adnak le külső sugárzást, így alkalmasak lesznek még az orvosi eszközökben is.

Jó hír, hogy a bomlási periódus után a nikkel-63 a réz stabil, nem radioaktív izotópjává alakul, így nem jelent semmilyen veszélyt a környezetre.

Mindezek ismeretében könnyen megtörténhet, hogy néhány éven belül már senki nem fog amiatt aggódni, hogy hamar lemerül a telefonja. Arról nem is beszélve, hogy ez a forradalmi innováció óriási változást hozhat az élet szinte minden területén.

Forrás: Mandiner