Műanyagevő gombafaj tehet rengeteget a környezetszennyezés ellen

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket 2 hét alatt darabokra bont. A gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre. A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint ezerféle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és ezeknek a mintáknak az egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát.

A gomba hatására a műanyag  mintegy 4 hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik – írta az MTI a műanyagevő gombafaj jellemzőiről.

Egy műanyagevő gombafaj tehet rengeteget a környezetszennyezés ellen - képünk illusztráció
Egy műanyagevő gombafaj tehet rengeteget a környezetszennyezés ellen – képünk illusztráció

Bizonyítást nyert, hogy a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre – idézte jelentésében Szunt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Gyorsabban szaporodik és apró darabokra bontja a műanyagokat

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy 2 héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat. A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását – olvasható a Hszinhua hírében.

Forrás: Magro