Mit tudnak most a kínaiak háromszázezer forint felett kihozni egy csúcsmobilból?

A Xiaomi 12 Pro igen jó kijelzőt és bitang erős hardvert kapott, de az über prémium modellektől mindent összevetve elmarad.

A Xiaomi rövid idő alatt vált az okostelefon-szektor egyik legerősebb versenyzőjévé. A kínai holding  érezhetően törekszik arra, hogy továbbszilárdítsa pozícióit ebben az iparágban, és nem hanyagolja el az innovatív, drága, prémium kategóriát sem. Ezt bizonyítja, hogy a vállalat már Magyarországra is elhozta új csúcskészülékét, amely a Xiaomi 12 Pro névre hallgat.

A termék hivatalos regionális bemutatójára március 31-én kerül sor, addig a konkrét magyar árakat még nem lehet tudni, de azt már igen, hogy globálisan 1000 dollár, azaz 335 000 forint az ajánlott fogyasztói ára.

Ez finoman szólva sem alacsony összeg, és ezért a pénzért cserébe az ember joggal várhat el kiemelkedő tulajdonságokat. Nézzük, hogy összejött-e ez most!

huawei x12 pro

Egymilliárd szín és bika erő

Egy felső kategóriás telefonnál már nem férnek bele a gyenge pontok, és hardver szintjén a készülék kifejezetten életerősnek tűnik. A legújabb, 4 nanométeres tranzisztorsűrűségű, 8 magos Snapdragon 8 Gen 1 processzor került bele 12 GB RAM társaságában, ami papíron kiemelkedő teljesítmény leadására képes.

Ez pedig azt jelenti, hogy nincs olyan alkalmazás, amely megfektetné, még a csúcsgrafikájú 3D-játékok is hasítanak rajta, valamint akár a nagy felbontású videók szerkesztése, effektezése is megoldott.

Emellett elboldogul a 4K felbontású, nagy dinamikatartományú filmekkel, videókkal is, és a netezés, csetelés, levelezés, illetve úgy általában az appok betöltése is kellően sebes. A készülék 5G támogatású, amit csak azért kell kiemelni, mert vannak olyan közvetlen riválisai is még, amelyekből hiányzik a legújabb generációs mobilkommunikációs technológia támogatása.

Xiaomi 12 Pro

A bika hardver mellett ma már alapelvárás a gyilkosan jó kijelző is. A Xiaomi 12 Pro esetében ezzel sincs gond.

  • Több mint egymilliárd szín megjelenítésére képes, hatalmas, 6,73 inches AMOLED képernyővel látták el.
  • A kontraszt végtelen, a fekete tökéletes, a színek belülről ragyognak, markánsak, és a zavaró fátyolosságnak nyoma sincs.
  • 1440×3200 képpont megjelenítését szavatolja, amely kiemelkedő felbontást és hatalmas, 521 ppi pixelsűrűséget jelent.
  • A maximális fényereje 1500 nit, ami papíron látványos HDR megjelenítést garantál.

A specifikációk tehát meggyőzőek. Sikerült kipróbálni élesben is, ennek során kiderült, hogy élőben igen meggyőző a termék. A képi világ borotvaéles, a képernyő látszik nappal is a nagy fényességnek hála, a mozgásmegjelenítés pedig problémamentes, szellemképesedésbe, ronda akadozásba nem futottam bele.

huawei x12 pro

A képfrissítési frekvencia 120 Hz, azaz a Xiaomi 12 Pro dupla annyi képkocka megjelenítésére képes, mint a hagyományos készülékek.

Ennek köszönhetően a lapozgatás finomabb, illetve egyre több játék képes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, ami akár döntő is lehet egy-egy összecsapás során, hiszen a képi jelek hamarabb kerülnek a felhasználó szeme elé, és a mozgás is folyamatosabb.

Energia, hang

A cég magyarországi képviseletének munkatársai azt állítják, hogy a beépített, magas és mélysugárzókat is tartalmazó integrált audiorendszer remek hangminőséget produkál. Azonban az igazság az, hogy amit hallottam, az nem volt túlságosan meggyőző. Lehet, hogy egy hosszabb tesztidőszak alatt megmutatja majd az erejét, bár ebben nem igazán hiszek sajnos. Egy mobilnál egész egyszerűen fizikai korlátai vannak a jó megszólalás megteremtésének.

huawei x12 pro

Egy telefon esetében ma már az energiagazdálkodás az egyik legfontosabb tényező, hiszen egy gyorsan merülő mobil inkább bosszúságot okoz, mint örömöt.

A Xiaomi 12 Pro egy 4600 mAh-s akksit kapott, ami korrekt, de semmiképpen sem kiemelkedő kapacitást jelent, az erős hardver és a szuper kijelző miatt pedig jó eséllyel az üzemidő jó esetben is csak átlagos lesz.

De majd ha kapunk egyet kölcsön, és nyúzhatjuk napestig, akkor kiderül, hogy a valóságban pontosan mennyi ideig is húzza. Az viszont szuper, hogy 120 wattos turbótöltést is támogat, hiszen ennek révén bő negyedóra alatt csurig telik energiával a telep a nulláról. Ráadásul a masina a vezeték nélküli gyorstöltést is támogatja, ami a tapasztalataim alapján igen kényelmes megoldás. És mellé esztétikus is, hiszen nem kell vacakolni a ronda kábelekkel.

Kamerák

Egy ilyen árú telefontól ma már alapelvárás az átlagosnál lényegesen sokoldalúbb, jó minőséget biztosító kamerarendszer. Egy hivatásos fotós is jelen volt az eseményen, ő nyilván elég király képeket tudott lőni a termékkel, de persze az jó kérdés, hogy egy laikus mit tud majd kihozni belőle. Mindenesetre az alapok jók, hiszen három darab, egyenként 50 megapixeles, tehát ultranagy felbontású kamerát kapott.

huawei x12 pro

Ráadásul a főkamera mellett az ultraszéles látószögűé is igen jó rekeszértékű, így elméletileg sötétben is lehet vele szuper képeket lőni. Emellett került rá egy kétszeres optikai zoommal kecsegtető egység is. 4K videók elkészítésére módot ad, a stabilizációs technológiát sem spórolták ki belőle, viszont a 8K-t el lehet felejteni. Mindent összevetve azért a képalkotási képessége terén azért elmarad, például az általunk már korábban bemutatott Samsung S22 Ultrától,  legalábbis papíron.

Külső: semmi extra

Egy csúcskategóriás telefontól sokan várják azt, hogy ha kiteszik azt az asztalra, vagy előkapják, akkor már pusztán a megjelenésével felkeltse a figyelmet és mutassa tulajdonosának státuszát. Erre a legalkalmasabbak a kihajtható vagy nyújtható mobilok, ezt a hatást a hagyományos kialakítású Xiaomi 12 Prótól viszont nem igazán kapjuk meg. A modell ugyanis átlagos megjelenésű, azaz nagyon hasonlít számos más prémium szintű telefonra.

A képernyője oldalt ennek is hajlított, a kávák jó vékonyak, a készülékház nagy, de mindent összevetve azért a külsejében nem kínál különösebb extrát.

huawei x12 pro

Ráadásul nem is kapott ütés- víz- és porállósági tanúsítványt, ami azért ebben az árkategóriában bőven elférhetett volna. Mint ahogy az is fájt, hogy a fejhallgató csatlakozót lehagyták róla, de ezen igazából már meg sem ütődik az ember, annyira általános trendnek számít. Sajnos.

Konklúzió – Xiaomi 12 Pro

A Xiaomi 12 Pro jelenleg a nagyra törő kínai cég topkészüléke, viszont az abszolút elit kategóriától elmarad, pedig a cég tudna ilyet is csinálni, mint ahogy azt tavaly az Mi 11 Ultrával bebizonyították.

A hardver és a kijelző jobb nem is lehetne, viszont a kamerarendszer és a dizájn terén még lehetne többet nyújtani. Ám mindez az árán is meglátszik, hiszen azért jóval olcsóbb, mint a jelenlegi csúcsot képviselő riválisai.

Forrás: Forbes