Mi lesz ebből? A kínaiak megtanultak jó bort készíteni

Folyamatosan nőnek Ázsia borszőlőtermesztő területei, valamint a kontinens borai is egyre jobb minőséget képviselnek. Az is előfordul, hogy egy-egy nagyobb keleti borászat Európából szerez szakembereket a termelése irányítására.

 Egyre jobb minőségű kínai borok jelenhetnek meg a világpiacon

Felkészülhet a világ a kínai borokra

A legnagyobb ütemben Kína szőlőültetvényei növekednek a világon. Egy négy évvel ezelőtti felmérés szerint akkor a borszőlőültetvények 850 ezer hektárt tettek ki az országban, ami a világon (Spanyolország után) a második legnagyobb kiterjedés. Kína egyébként globálisan a legnagyobb szőlőtermelő, igaz, ebbe a statisztikába az étkezési szőlők is beletartoznak – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Kínában a XIX. század óta meghatározó a cabernet sauvignon borszőlő, azonban elterjedtek a chardonnay és a shiraz fajták is. Léteznek azonban őshonos szőlőfajták, amelyek a jövő ázsiai bortermelésében szintén szerephez juthatnak. Mellettük szól az a tény, hogy többségében remekül ellenállnak a betegségnek és a kedvező számukra a helyi klíma és a talaj. Ezért is valószínű, hogy hamarosan megismerkedhetnek a borfogyasztók olyan szőlőfajtákkal, mint a sárkány szeme, esetleg a shuanghong vagy a beihong.

 
 

Kínai borok a nemzetközi kereskedelemben

A portál Kym Andersont, az ausztrál székhelyű Borgazdasági Kutatóközpont ügyvezető igazgatóját is idézi a témában. A szekértő szerint a kínai borászat 3 ezer éves múltra tekint vissza, azonban csak nemrég kezdték kihasználni a benne rejlő kereskedelmi lehetőségeket. Az olyan nagy pincészetek, mint például a Changyu, hatalmas tőkét tudhatnak maguk mögött, és kiváló európai borászokat alkalmaznak. Az italaik minősége ráadásul gyorsan javul, így bőven van bennük kereskedelmi potenciál. A szakértő véleménye szerint a kínai borok minőségükben még elmaradnak az európai boroktól, azonban nem biztos, hogy ez egy évtized múlva is így lesz.

Remek példa erre a 2016-os évjáratú Ao Yun, amelyhez a szőlőt a Himalájában, 2600 méteres magasságban szüretelik. Ezt a nedűt a közelmúltban 100-ból 96 pontra minősítették neves borkritikusok. Mögötte pedig csak két ponttal volt elmaradva a shangongi 2017-es Long Dait. A Great Wall márkanév pedig már korábban kezdte világhódító útját.

A kínai fogyasztók a felmérések szerint még mindig a sört és néhány hagyományos italukat részesítik előnyben, azonban a világpiacot 1-1,5 évtized múlva már eláraszthatják a jó minőségű ázsiai borok.

Forrás: Haszon