MEGVAN A LEGJOBB MŰANYAG-HELYETTESÍTŐ?

A bambusz nemcsak gyorsan nő és korán érik, hanem környezetbarát és biológiailag lebomló, így a műanyag alternatívája lehet.

Kína hároméves tervet indított a bambusz mint a műanyag környezetbarát helyettesítőjének népszerűsítésére. A tervvel egy ipari rendszer kiépítése a cél, hogy bővítsék a piacot, valamint a növény termesztését és feldolgozását, ami sokat segíthetne a műanyagszennyezés csökkentésében. Peking szerint a bambusz megújuló zölderőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható.

Az előnyeihez tartozik, hogy gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, a telepítése és gondozása olcsó, valamint kiváló a szénmegkötő képessége. Egyéb ökológiai értékei is vannak, például segíti a levegő tisztítását és megakadályozza talajeróziót. Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal büszkélkedhet.

A világ második legnépesebb országában 837 bambuszfaj létezik: a bambuszerdők összterülete 7,56 millió hektár, amely különböző tartományokban található. Ezek évente összesen 150 millió tonna bambuszanyagot termelnek. Az országban jelenleg több mint 10 ezer bambuszfeldolgozó vállalkozás működik, és a bambuszipar termelési értéke a 2010-es 82 milliárd jüanról 2022-re 415,3 milliárdra nőtt, az átlagos éves növekedési ráta pedig meghaladja a 30 százalékot.

Forrás: vg