Megugrott a külföldi cégek száma Kínában

Csökkentek a Kínába irányuló közvetlen külföldi befektetések az első fél évben, viszont harmadával több új külföldi vállalkozás jött létre.

Kínában az idei első hat hónapban 2,7 százalékkal csökkent a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke éves összevetésben. A kínai kereskedelmi minisztérium által ismertetett adatok szerint az FDI 703,65 milliárd jüant (körülbelül 33 ezer milliárd forintot) tett ki január-júniusban.

A hat hónapban meredeken nőtt a külföldi tőkével létrejött vállalkozások száma, mintegy 24 ezer új külföldi vállalkozás jött létre az országban, ami 35,7 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Az FDI különösen a csúcstechnológiát képviselő iparágakban nőtt.

Franciaország Kínába irányuló közvetlen befektetése az év első felében 173,3 százalékkal, az Egyesült Királyságé 135,3 százalékkal, Japáné 53 százalékkal, Németországé pedig 14,2 százalékkal nőtt.

Tavaly az FDI 1230 milliárd jüan volt, ami 6,3 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

Ugyancsak a kereskedelmi minisztérium ismertette, hogy Kína nem pénzügyi külföldi beruházásai (ODI) éves szinten 22,7 százalékkal, 431,61 milliárd jüanra emelkedtek az idei első hat hónapban éves összevetésben. Dollárban számolva az ODI 62,29 milliárd dollár volt ebben az időszakban, 14,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Forrás: Napi