Megnyitotta budapesti fióktelepét China Construction Bank

Szerdán hivatalosan megnyitotta budapesti fióktelepét a világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank.

Az esemény kapcsán Budapestre érkezett Tian Guoli, a bank elnöke, akit ebéden fogadott Orbán Viktor miniszterelnök.

Tian Guoli találkozott Matolcsy Györggyel, az MNB elnökével és megbeszélést folytatott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel.

A Nagy Márton miniszterrel történt találkozón áttekintették az aktuális pénzügyi és gazdasági folyamatok mellett a kétoldalú együttműködések területeit, kiemelt figyelemmel a kereskedelmi kapcsolatokra, a beruházások elősegítésére és az aktív tőkepiaci részvételre.

A miniszter kiemelte, hogy a háború és az elhibázott szankciók fokozzák a bizalmatlanságot és a bizonytalanságot is a globális világban, súlyos károkat okozva a gazdasági kapcsolatokban. Előremutató, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg, mindkét fél a kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik.

Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedése 6,4 százalék lehet. Ez is azt jelenti, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok megerősítésben jó úton haladunk, Kína 2022-ben Magyarország kilencedik, Európán kívül pedig a legfontosabb kereskedelmi partnere volt hazánknak. Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Közép-Kelet Európában, a befektetéseik összértéke 2022-re megközelítette a 8 milliárd dollárt, a kínai és a hongkongi irányítású közel 400 magyarországi vállalat pedig mintegy 16.000 főt foglalkoztat.

Nagy Márton megköszönte a bank koronavírus járvány alatt nyújtott segítéségét és hangsúlyozta, hogy a recesszió kivédéséhez, a háború és szankciók okozta negatív hatások ellensúlyozásához meg kell őrizni az egészséges pénzpiaci hitelezést, új forrásokat és tőkét kell bevonzani a magyar gazdaságba. A Kormány ebben kiemelt partnerként számít a China Construction Bankra.

A felek egyetértettek abban, hogy a két ország gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatait tovább kell erősíteni, melyet elősegítendő az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is.