Megépíti Kína a világ legnagyobb szélerőművét, 13 millió otthonnak adhat áramot

Kína egy 43,3 GW kapacitású szélerőművet húzna fel a Tajvani-szorosban, ami 13 millió háztartás számára termelhet elegendő villamos energiát.

Ambíciózus tervvel állt elő Kína a zöldenergia előállítása terén. A távol-keleti ország azt tervezi, hogy megdönti saját korábbi rekordját, és egy olyan szélfarmot épít meg, ami több mint 13 millió háztartást láthat el energiával – írta meg az ötletet az Interesting Engineering. Az építkezést még 2025 előtt elkezdené.

A kínai Kuangtung tartomány nemrég jelentette be a legújabb – immáron 14. – ötéves tervét, amelynek egyik kiemelt pontja, hogy egy 43,3 GW kapacitású szélerőművet hozna létre a Tajvani-szorosban. Ez több mint duplája lenne a jelenlegi legnagyobb ilyen létesítménynek. A szintén kínai rekorder 20 GW kapacitású.

Csak összehasonlításként: 1 GW energiát – ami 300 ezer átlagos európai háztartásnak elegendő – 3 millió napelemmel lehetne megtermelni.

A 10 kilométer hosszan elterülő farm 75 és 185 km közötti távolságban helyezkedik majd el a partoktól. A régió adottságai miatt a turbinák az év 43-49 százalékában üzemelhetnek majd, vagyis 3800-4300 óráról beszélhetünk.

A világ összes tengeri- és szélenergia-kapacitása 2021-re elérte a 830 GW-ot, aminek több mint felét Kína termelte meg. A távol-keleti ország azt szeretné, ha 2025-re az elektromos áram harmadát tudná megtermelni megújuló energiaforrásokból, a nettó nulla kibocsátást pedig 2060-re érné el. Igaz, jelen állás szerint addigra már túl késő lehet cselekedni.

Forrás: hvg.hu