Megdöbbentően jó inflációs adatok érkeztek Kínából

Megdöbbentő inflációs adatok érkeztek Kínából

Kínában 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció márciusban elsősorban azért, mert mérséklődött az élelmiszerárak emelkedése, miközben gyorsult a termelői árcsökkenés.

A kínai statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a fogyasztói árak növekedése 0,7 százalékra lassult márciusban a februári 1 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában a februárival megegyező, 1 százalékos infláció szerepelt márciusra. A kormány idén mintegy 3 százalékos átlagos inflációval számol a tavalyi 2 százalék után.

Havi összevetésben márciusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, miután februárban nagyobb, 0,5 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 0,2 százalékos havi szintű növekedést vártak.

Az élelmiszerárak éves szintű emelkedése 2,4 százalékra mérséklődött a februári 2,6 százalékról, míg havi szinten 1,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel márciusban.

Ugyancsak kedden ismertette a kínai statisztikai hivatal, hogy a termelői árak éves szinten már a hatodik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, amikor – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 2,5 százalékos visszaesést jegyeztek fel a februári 1,4 százalékos csökkenés után.

Forrás: MTI