Még az idén kilőhetik a különleges, új kínai rakétát

GALACTIC ENERGY

Még az idei évben felbocsáthatja különleges új rakétáját a Galactic Energy nevű űrvállalat – írja az Interesting Engineering. A Pallas-1 elnevezésű jármű ezzel történelmet írhat, mint Kína első újrafelhasználható rakétája. A cég ezzel a fejlesztéssel próbál felzárkózni a SpaceX-hez, és rivalizálni annak Falcon-9 modelljével.

A South China Morning Post értesülései szerint a Pallas-1 legkorábban novemberben indulhat majd útnak, első repülése pedig valószínűleg azzal végződik majd, hogy belecsapódik az óceánba.

A mintegy 49 méter hosszú rakétát kerozin és folyékony oxigén hajtja majd, és várhatóan körülbelül 50 alkalommal lesz képes felszállni. A Galactic Energy azt állítja, eszközük képes lesz akár 5 tonnányi rakományt is Föld körüli pályára állítani repülésenként.

Jelenleg a SpaceX az egyetlen vállalat, amely képes volt rakétaalkatrészeket újrahasznosítani: 250 alkalommal használtak fel újra gyorsítórakétákat, az űripar többi szereplője tehát messze elmarad tőlük ezen a téren. Az elmúlt években viszont a NASA, az Európa Űrügynökség (ESA) és számos kínai cég is nagy érdeklődést mutatott az újrafelhasználható technológiák iránt, így úgy látszik, ez lehet az űrkutatás jövője.

Forrás: 24.hu