Még a Mini is részben elhagyja Angliát, és Kínába költözik

Az Oxford melletti üzemből elviszik az elektromos Minik gyártását az ázsiai országba.

A márka német tulajdonosa a BMW, az angol Times információi szerint jövőre leállítja az elektromos autók gyártását oxfordi gyárában, annak ellenére, hogy a város a Mini történelmi otthona. 

Timesnak nyilatkozva Stefanie Wurst, a márka vezetője elmondta, hogy a gyár „nem elektromos járművekhez épült”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „Oxford mindig is a Mini otthona lesz”, de a létesítmény „felújításra és további fejlesztésre” szorul. 

A BMW körülbelül 60 éve gyárt Miniket a Cowley telephelyen, Oxford külvárosában. Jelenleg, nagyjából 40 ezer elektromos Mini készült eddig évente itt, ezért kudarcként értékeli a lap a döntést, mivel Nagy-Britannia is az elektromos forradalom élére kívánt állni és a kormányzat vállalta, hogy több százezer munkahelyet teremt az iparágban.

Bloomberg további információja, hogy a Miniket a kínai Great Wall Motors üzemében készítik majd, annak a partnerségnek a keretében, hogy a német cég vegyesvállalatot alapított az egyik legnagyobb kínai gyártóval.

A Honda, amely szintén nagy kapacitással rendelkezett az országban már 2016-ban kilépett az egyesült királyságbeli piacról, inkább Japánban gyártja autóit. Bezárták a swindoni gyárat, ami több mint 3000 munkahely megszűnését jelentette.

Forrás: hvg.hu