Lépések az ingatlanfejlesztői szektor megsegítésére Kínában

16 pontos tervet készítettek a kínai hatóságok a már régóta krízishelyzetben lévő ingatlanfejlesztői szektor megmentésére.

Lépések az ingatlanfejlesztői szektor megsegítésére Kínában

Ezek fókuszában a fejlesztők likviditási gondjainak megoldása áll. Az intézkedés a zéró Covid szabályozást enyhítő, korábban bejelentett lépések mellett növelheti a világ legnépesebb országának gazdasága iránti vonzalmat, és segítheti a gazdasági növekedést is.

A terv részeként a kormányzat arra kérte a bankokat, hogy az év hátralévő időszakában 1.000 milliárd jüannal (kb. 140 milliárd dollár) növeljék a hitelkihelyezést. Emellett kifejezetten az ingatlanfejlesztők számára nyújtott, egyedi termékek kidolgozását szorgalmazták, ezzel feloldva a szektorra vonatkozó korlátozásokat is.

Ami a lakossági hitelfelvevőket illeti, a kormány felkérte a hitelezőket, hogy egyezkedjenek a vásárlókkal a hitelek futamidejének meghosszabbításáról, és a kormány biztosította a hiteleseket, hogy a hosszantartó visszafizetési bojkott következtében nem fog romlani a hitelminősítésük. A kínai ingatlanfejlesztőknek jövőre 292 milliárd dollár értékű kötvény visszafizetési kötelezettségük esedékes. A hír hatására nagy rali indult a kínai ingatlanfejlesztők piacán, a Bloomberg szektorindexe 15%-kal emelkedett a mai kereskedés folyamán.

Forrás: Profitline