Lassuló pályán Kína, jöhet az újabb élénkítés

A negyedik negyedévben a kínai gazdasági teljesítmény 1%-kal haladta meg az előző negyedévit. A harmadik negyedévben (a most felülvizsgált adatok szerint) még 1,5%-os volt a bővülési ütem, vagyis lassult a világ második legnagyobb gazdasága. Éves alapon 5,2%-os volt a növekedés, ami ugyan magasabb az harmadik negyedévben látott 4,9%-nál, de egy hajszálnyit így is elmarad a várakozásoktól. A friss adat nem írta át az elemzők korábbi helyzetértékelését, miszerint Kína strukturális problémái miatt nem tér vissza a koronavírus-válság előtti lendülethez, a gazdaságpolitikától pedig további élénkítő lépések várhatók.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint Kína bruttó hazai terméke (GDP) az október-decemberi időszakban 5,2%-kal bővült az előző évhez képest, ami a harmadik negyedévi 4,9%-ról gyorsult, de nem érte el a várt 5,3%-ot. A GDP növekedése negyedéves alapon 1,0%-ra lassult október-decemberben az előző negyedévi felülvizsgált 1,5%-os növekedésről.

A 2023-as év egészében Kína gazdasága 5,2%-kal nőtt, amit a járvánnyal terhelt előző év alacsony bázisa is segített.

A járvány és lezárások végével az elemzők erőteljes felpattanásra számítottak Kínától, ez azonban nem valósult meg. A gazdaság olyan kihívásokkal néz szembe, mint az elhúzódó ingatlanpiaci visszaesés, a fogyasztói és üzleti bizalom megingása és a helyi önkormányzatok növekvő adóssága.

A China Beige Book International legfrissebb felmérése szerint a pandémia végétől várt felpattanás megtörtént, bármennyire is gyenge volt, ettől további felhajtó erőt már nem lehet várni. Egy idei jelentős javuláshoz váratlan globális fellendülésre vagy proaktívabb kormányzati politikára lenne szükség. Ez utóbbira egyébként számít is a piac, egy kormányzati tisztviselő pedig jelezte, hogy az alacsony államadósság és inflációs ráta, valamint az egyre változatosabb gazdaságpolitikai eszköztár lehetővé teszi, hogy agresszívabb makrogazdasági politikát folytassanak, mind fiskális, mind monetáris eszközökkel. Harry Murphy Cruise ,a Moody’s Analytics közgazdásza szerint a háztartások közvetlen támogatása kulcsfontosságú lehet, de megjegyezte, hogy a tisztviselők az utóbbi időben vonakodtak ilyen intézkedéseket elfogadni; ehelyett a monetáris lazítást és az infrastrukturális projektekhez kapcsolódó új adósságkibocsátást részesítették előnyben.

A nem túl fényes gazdasági adatok nyomán a kínai részvények közel ötéves mélypontra zuhantak, estek a hongkongi részvények, valamint a jüan árfolyama is. A piaci várakozások egyre inkább arra utalnak, hogy a döntéshozóknak hamarosan további kamatcsökkentésekhez és egyéb támogató intézkedésekhez kell folyamodniuk.

A Reuters összefoglalója szerint politikai bennfentesek arra számítanak, hogy Peking az idei évre is hasonló, 5% körüli növekedési célt fog kitűzni. Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics szakértője megjegyezte: “Bár rövid távon még mindig számítunk némi lendületre a politikai lazító lépésektől, ez valószínűleg nem fogja megakadályozni az év későbbi szakaszában bekövetkező újabb lassulást.”

A negyedik negyedéves GDP-adatokkal együtt közzétett havi jelentések vegyes jeleket mutattak decemberre vonatkozóan. A gyáripari termelés 2022 februárja óta a leggyorsabb növekedést produkálta az erőteljesebb autógyártási növekedésnek köszönhetően. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom szeptember óta a leglassabb bővülést produkálta, és a beruházások növekedése gyenge maradt.

Az ingatlanszektor adatai különösen kedvezőtlenek voltak; az új lakások árai decemberben közel kilenc éve a legnagyobb mértékben csökkentek – az NBS adatai szerint már a hatodik egymást követő hónapban. Az ingatlanértékesítések alapterület szerint 8,5%-kal csökkentek az év során, míg az új építkezések megkezdése 20,4%-kal zuhant.

A vállalkozások a bizonytalanságok közepette vonakodnak a munkaerő-felvételtől: az országos munkanélküliségi ráta a novemberi 5%-ról decemberben enyhén, 5,1%-ra emelkedett. Az NBS öt hónapos szünet után újra közzétette a fiatalok munkanélküliségi adatait; decemberben a 16-24 évesek (a főiskolai hallgatók nélkül) körében 14,9%-os munkanélküliségi rátát mutattak ki, ami a júniusi rekordmagas 21,3%-os értékhez képest csökkenést jelentett.

Forrás: Portfolio