Kitalálja a tv, mit szeretnél nézni

Lesznek olcsó, ám unalmas, illetve izgalmas, minden jóval kitömött modellek is az idei, magyarországi kínálatban.

2023-ban megtörtént az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: A feltörekvő kínai cégek az eladott televíziók számában beérték, sőt le is hagyták az LG-t globálisan. Viszont nem úgy tűnik, hogy ez különösebben megütötte volna a második pozícióját sokáig betonbiztosan őrző dél-koreai vállalatot.

A konszern ugyanis Magyarországon is lerántotta a leplet az idei évre szánt televízióiról, azaz azokról a modellekről, amelyek nálunk is hivatalosan elérhetőek lesznek.

A 2024-es portfólió pedig irgalmatlanul nagy.

A cég érezhetően próbál minél szélesebb vásárlói réteget lefedni, és nem első sorban a prémium kategóriára lő, mint annyi más korábbi nagy vetélytársa. De jöjjenek a részletek!

Ami közös: az okos platform

A termékek ebből fakadóan kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, de egy valami közös bennük. Mindegyikük megkapta a cég új okostévé rendszerét, a webOS 24-et. Ez radikálisan nem tér el a korábbi verzióktól, tehát továbbra is tartalmaz egy csomó extrát. Így elérhető rajta a népszerű online streaming appok kínálata, köztük olyan kifejezetten magyar szolgáltatások, mint a Dumaszínház vagy az RTL+, valamint kapott néhány hasznos újítást is.

LG Magic Upgrade
Az LG mostantól öt éven át frissíti az okostévé rendszert.

Közöttük a legfontosabb talán a teljes körű Chromecast támogatás megjelenése. Ennek köszönhetően úgy küldhetőek a tévére az okostelefonokról különféle tartalmak, hogy közben a mobil használható bármi másra. Emellett kikerült a főképernyőre egy személyre szabott ajánló, amiben kifejezetten a felhasználó ízlését, tartalomfogyasztási szokásait tükröző filmek, sorozatok kaptak helyet. Ez pedig értelemszerűen azok számára lehet nagyon hasznos, akik konkrét tervek nélkül ülnek a tv elé azzal, hogy néznének valamit.

LG Magic Remote
Maradt a mozgásérzékeny, egérként is használható csodafegyver, a Magic Remote.

Szorosan ide tartozik, hogy az LG az idei évtől bevezette a Magic Update névre hallgató programját, aminek keretén belül az idén vásárolt televíziók az elkövetkező öt évben automatikusan megkapják a webOS legfrissebb verzióját. Azaz a jövőben azoknak sem kell lemondani a friss funkciókról, akik nem rendelkeznek a legújabb televízióval. Természetesen a webOS továbbra is a vállalat csodafegyverére, a mozgásérzékelőkkel felszerelt, és ezáltal kézmozdulatokkal is vezérelhető, Magic Remote távirányítóra épül, ami egy totálisan felhasználóbarát, remek periféria!

OLED: továbbra is fókuszban

Ma már közel 20 gyártó kínálatában találhatóak meg a pazar képminőséget produkáló OLED tv-k, de ezt a szektort magabiztosan uralja az LG tizenegy éve. Köszönhetően annak, hogy a társaság az első pillanattól kezdve minden riválisnál nagyobb hangsúlyt fektetett e modellekre, ezen pedig érezhetően idén sem kívánnak változtatni.

Igen széles OLED palettával rukkolt elő a konszern 2024-ben, amelyek között az abszolút csúcsot az M4 és G4 készülékek képviselik.

Ezek megkapták a jelenlegi legjobb, második generációs, evolúciós ugrást jelentő mikrolencsés panelt, valamint a mesterséges intelligencia funkciókkal megtámogatott Alpha 11 képfeldolgozó processzort, amely arra hivatott, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a kijelzőkből.

LG OLED TV
Idén is kiemelt hangsúlyt fektet az OLED tévékre.

E készülékek fényereje extrémen nagy, akár elérheti a 2200-2300 nitet is, amiből fakadóan a nagy dinamikatartományú tartalmak rettenet látványosan jelennek meg. Valamint kifejezetten világos, akár napfényes szobában is bitang jó marad a képük, amit a régebbi vagy a hagyományosabb OLED televíziók nem mondhatnak el magukról.

LG C4
Az LG C4 képviseli az arany középutat.

A tavalyi modellekhez képest 20 százalékkal több képkocka megjelenítésére képesek másodpercenként, aminek köszönhetően a mozgások visszaadása még folyamatosabb a játékok során. A két termék közül az M4 a különlegesebb, amely támogatja az LG exkluzív vezeték nélküli adatátviteli technológiáját. Ennek előnye, hogy a különféle kiegészítőket, így például a médiaboxot, játékkonzolt vagy PC-t nem magára a tévére kell dugni, hanem egy olyan külső dobozra, amely bárhol elhelyezhetőek. Ebből fakadóan pedig ezek az eszközök értelemszerűen eltüntethetőek a szem elől, ami nyilván jó hatással van a szoba összképére.

LG B4
Az LG B4 a belépő szintű OLED tévé.

Az arany középutat 2024-ben is a C-széria, azaz egészen pontosan a C4 nevű készülék jelenti. Ez kedvezőbb árú, mint a fent említett rokonai, viszont cserébe nem olyan nagy fényerejű, valamint eggyel fejletlenebb processzort kapott. A látottak alapján egyébként ennek is teljesen jó a képminősége. A “belépő szintet” pedig az idei kínálatban a B-sorozat képviseli, amely a legolcsóbb idei OLED tv. Ez azt jelenti, hogy még kisebb a fényereje, nem is olyan jó a mozgásvisszaadása, viszont mivel a kontrasztja tökéletes, a színei pedig belülről ragyognak, ezért még így is leveri a legtöbb LCD-alapú tévét.

Kvantumpontok és nanocellák

Az LG a folyadékkristályos termékeket sem engedte el érthető okokból, és ezekből is komoly hadsereget épített az idei évre. A legnagyobb tudásúak közöttük az úgynevezett QNED televíziók, amelyekben rendkívül apró, átlátszó kristályokat tartalmazó, fényerő és kontraszt növelésére szolgáló kvantumpontos és nanocellás rétegeket helyeztek el. Ráadásul akadnak köztük olyanok, amik megkapták a legfejlettebbnek számító Mini LED eljárást, amely a megszokottnál pontosabb fényerővezérléssel teszi markánsabbá a tónusokat.

LG QNED
Az LG az LCD tévéket sem engedték el.

Maradnak hagyományos, mindenféle mágiától mentes LCD készülékek is, amelyek képe nem az igazi, viszont ez az árukon is meglátszik. A friss darabok között ott figyelnek a 4K felbontású darabok, illetve a cég megtartotta a 2022-ben bevezetett, alapszintű Full HD-s tévéjét. Ez utóbbit azoknak szánják, akik tényleg nem szeretnének sokat költeni, de igénylik az extrákkal felpumpált webOS rendszert és a mozgásérzékeny távirányítót.

Extrém darabok

A cég régóta törekszik arra, hogy igazán extrém darabok is megjelenjenek a televíziós kínálatában, és ezekről 2024-ben sem kell lemondani. Ilyen a már említett M4, de a vállalat hazai képviseletétől azt az információt kaptam, hogy a segítségükkel továbbra is elérhetővé válik a totálisan egyedülálló 8K OLED tv, a Z3, valamint a világ egyetlen kereskedelmi forgalomba kerülő hajlítható készüléke, a Flex.

LG Flex
Az extrém televíziók is megmaradtak.

Mindent mérlegre téve, azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az LG továbbra is komoly tényező kíván maradni hosszú távon a televíziós iparágban. Nem úgy fest ugyanis, hogy különösebben megrettent volna a kínai cégek előretörésétől.

A vállalat továbbra is irgalmatlan pénzt költ a fejlesztésekre, és a látottak alapján, legalábbis a képminőség terén, továbbra sincs oka nagyon tartani ezen riválisaitól.

Az is világos, hogy nagyon komoly flottával készül a Labdarúgó Európa-Bajnokságra, illetve az olimpiára, azaz azon eseményékre, amelyekre sokan a televízió vásárlást időzítik. Ha minden igaz az új televíziók heteken belül a boltokba kerülnek, és a vállalat weboldalán már akár előrendelésre is van lehetőség néhány modell esetében.

Forrás: Forbes