Kínaiakkal szövetkeznek Győrben

Csatlakozva magyar kormányzat törekvéseihez, a Széchenyi Egyetem is halad a keleti nyitással: a felsőoktatási intézmény kínai partneriskolával és Magyarországon is jelen lévő kínai cégekkel is együttműködik, méghozzá egyre szorosabban. Már fut a kettős építőmérnöki képzés, dolgoznak a vendégoktatók, és tanulmányutakra ellátogatnak egymáshoz a vezetők is. A következő lépés a vállalati szféra meghódítása lehet.

Egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatát Kínával a győri Széchenyi Egyetem, amely járt már távol-keleti technológiai kiállításon, akkumulátorgyártásban részt vevő világcéggel is szerződött, most pedig partneregyetemmel egyeztetett, amellyel ráadásul az önkormányzati és vállalati szférába tart.

Angol, illetve anyanyelvi köszöntő Győrben, az Innovációs Park kivetítőjén.
Fotó: Adorján András / Széchenyi Egyetem

A Széchenyi Egyetem keleti nyitása tehát sebesen halad, és az áthallás nem is véletlen, hiszen a kormányzati szándékhoz csatlakozik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter épp a minap emlékeztetett rá, hogy értékelése szerint a keleti nyitás sikertörténet, mivel „egyre több ázsiai cég választja első európai gyára helyszínéül Magyarországot, ahova fejlett technológiákat hoznak, munkahelyek tömegeit teremtve”. Beszámolója szerint a beruházások mögött 48:42 a keleti és nyugati vállalatok aránya, ami nemcsak a törekvések hatékonyságát tükrözi, de egészséges egyensúlynak is véli.

Ezért is tartja úgy a Széchenyi Egyetem, hogy magának is prioritásként kell kezelnie a kapcsolatait Kínával.

Debrecenben gyárat épít, Győrben egyetemmel működik együtt a Semcorp

Ennek volt része a koronavírus-járvány után megrendezett China High Tech Fair,   amely Kína egyik legnagyobb tudományos-technológiai vására. A több mint 17 milliós Sencsenben tavaly novemberben megrendezett eseményen az egyetemhez kapcsolódó Járműipari Kutatóközpont, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, a Digitális Fejlesztési Központ, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ, illetve az Uni-Medicampus Kft. jelent meg, hogy bemutassa a képzéseket, kutatásokat és a mindezekben rejlő lehetőségeket.

Nyáron aztán együttműködésxi megállapodás következett a Semcorppal, amely a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátor-elválasztófilm gyártója. 

Ez a másképpen szeparátorfóliának hívott alkotóelem elengedhetetlen része az elektromos járművekben, az energiatárolókban és a szórakoztatóelektronikai berendezésekben használt akkumulátoroknak. A Semcorp pedig Magyarországon is jelen van már, hiszen 63,5 milliárd forintból épül a gyára Debrecenben,  ahol jövőre indulhat meg a termelés.

Jelentős partnerre lelt tehát e téren a Széchenyi Egyetem, amely most a Csiahszingi Egyetem küldöttségét fogadta.

Magyar és kínai diploma a képzés eredménye

A kínai felsőoktatási intézménnyel még 2021-ben kezdtek együttműködni a győriek, a kooperáció pedig kettős építőmérnöki képzéssé fejődött azóta. Ezáltal a hallgatók a tanulmányaik végeztével utaznak a másikhoz tanulmányutakra: magyar delegáció idén kétszer is járt a másfél milliós kelet-kínai városban, a távol-keletiek pedig a múlt héten látogattak Magyarországra. 

Ráadásul a kínai egyetem vezetőihez csatlakoztak két nagyvállalat, a Huayou Cobalt, valamint a Huayou csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. képviselői is – az utóbbi egyébként az elektromosjármű-gyártáshoz kapcsolódó katódgyárat épít a Komárom-Esztergom megyei Ácson.

A győri egyetem campusát is meglátogatta a kínai küldöttség.
Fotó: Adorján András / Széchenyi Egyetem

A hazai egyetem közleménye szerint Vang Ma-Csing, Csiahszing városi népi kongresszusa állandó bizottságának elnökhelyettese kifejtette: szeretnék, hogy a két egyetem együttműködése bővüljön, ezáltal kiterjedjen városi és vállalati szintre is. 

Csang csi, a Csiahszingi Egyetem ügyvezető alelnöke pedig úgy fogalmazott, hogy az együttműködés alapjai a sikeresen elindult kettős képzés, valamint a vendégprofesszorok révén erősek, így minden remény megvan újabb jelentős eredmények elérésére, ezáltal a partnerség a jövőben kiterjedhet információ- és kommunikációtechnológiai, valamint járműipari, e-mobilitási területekre is.

Audi, Huawei – így kezdődik a Széchenyi Egyetem partnerlistája

Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes részletezte, hogy a kínai partneregyetemhez hasonlóan az övék is viszonylag fiatal, ugyanakkor dinamikusan fejlődik. 

A Széchenyi Egyetem nagyjából 14 ezer fős hallgatóságát nyolcvan ország fiataljai alkotják, 

az ezer körüli külföldi pedig a 42 angol nyelvű képzés valamelyikén tanul. Az intézmény megjegyezte, hogy felkerült két nagy felsőoktatási minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds (QS) és Times Higher Education (THE) világranglistájára is. 

Lukács Eszter kifejtette, hogy kedvező az intézmény földrajzi fekvése, hiszen Győr három európai fővároshoz, Budapesthez, Bécshez és Pozsonyhoz is közel található, továbbá rendkívül szoros kapcsolatokat ápolnak vállalatokkal – így például stratégiai partnerükkel, az Audi Hungariával –, amelyek között megtalálható a kínai óriáscég, a Huawei is. Mindehhez az elnökhelyettes hozzátette még, hogy szeretnék erősíteni együttműködésüket további kínai cégekkel is.

Forrás: VG