Kínában gyártott repülőgépet kap a Wizz Air

A globális gyártási hálózat rugalmasabbá tétele nevében az Airbus készül első alkalommal készül Kínában gyártott utasszállító repülőgépet leszállítani egy európai megrendelőnek – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy a Wizz Air kapja az A321neo típusú repülőgépet.
A kínai Tiencsinben gyártott repülőgépek többsége eddig kínai légitársaságokhoz került, ahol gyors ütemben bővül a légiközlekedés, de az üzemben például a malajziai légitársaság, az Air Asia számára is építettek gépet. Az Airbus közlése szerint a kínai üzem a „megrendelő elvárásainak és a légitársaság növekedési terveinek megfelelő gyártási időt tudott biztosítani”.

A Wizz Air megerősítette a Bloombergnek az értesülést, hogy ő a Tiencsinben gyártott A321neo gép megrendelője, de további kommentárt nem fűzött hozzá. A légitársaságnál komoly növekedési tervek vannak, március végén 179 repülőgépből állt a Wizz Air flottája és a folyó pénzügyi év végére már 205 repülőgéppel számol a légitársaság.

Az Airbus és ősi riválisa, a Boeing az ellátási lánc és a gyártási kapacitások problémáival küzd, így nehézkes a gépleszállítások felfuttatása, van, hogy hónapokat csúszik az egyes gépek átadása a menetrendhez képest. Az európai repülőgépgyártó tavaly kétszer volt kénytelen csökkenteni a gépek leszállítására vonatkozó célkitűzéseit, idén 720 repülőgépet tervez átadni az Airbus, leginkább az A320-as családból. A repülőgépgyártó emellett átállítja gyárait, az A321-es gépekre helyezve a hangsúlyt, amelynek népszerűsége egyre növekszik. Áprilisban az Airbus közölte, hogy egy második gyártósort tervez Tiencsinben, amivel megduplázhatja a kapacitásait.

Forrás: Portfolio