Kína megelőzi az Egyesült Államokat MI-szakértelemben

Kína az elmúlt években rengeteg csúcs-informatikus mérnököt termelt ki. Egy új kutatás azt mutatja, hogy egyes mérések szerint már az Egyesült Államokat is túlszárnyalta.

Ami a ChatGPT-hez  hasonló chatbotokat működtető mesterséges intelligenciát illeti, Kína elmarad az Egyesült Államoktól. De amikor a humanoid technológiák új generációja mögött álló tudósok előállításáról van szó, Kína az élen jár.

Egy új kutatás szerint Kína egyes mérőszámok alapján az Egyesült Államokat háttérbe szorította az MI tehetségek legnagyobb termelőjeként, és a világ legjobb MI kutatóinak majdnem felét az ország adja. Ezzel szemben a tanulmány szerint a MacroPolo, a Paulson Intézet által működtetett, az Egyesült Államok és Kína közötti konstruktív kapcsolatokat támogató agytröszt által készített tanulmány szerint a kutatók mintegy 18 százaléka az Egyesült Államok egyetemi intézményeiből érkezik.

Az eredmények ugrásszerű növekedést mutatnak Kína számára, amely három évvel korábban a világ legjobb tehetségeinek mintegy egyharmadát adta. Az Egyesült Államok ezzel szemben többnyire változatlan maradt. A kutatás olyan kutatók hátterére épül, akik tanulmányait a 2022-es Neurális Információfeldolgozó Rendszerek Konferenciáján (NeurIPS) publikálták. (A NeurIPS a neurális hálózatokban elért eredményekre összpontosít, amelyek a generatív MI legújabb fejlesztéseit alapozzák meg.)

A tehetségek közötti egyensúlyhiány már egy évtizede tart. A 2010-es évek nagy részében az Egyesült Államok profitált abból, hogy Kína legjobb elméi nagy számban költöztek amerikai egyetemekre, hogy doktori fokozatot szerezzenek. Többségük az Egyesült Államokban maradt. A kutatás azonban azt mutatja, hogy ez a tendencia is kezd megfordulni, és egyre több kínai kutató marad Kínában. Döntő fontosságú lehet, hogy mi történik a következő néhány évben, mivel Kína és az Egyesült Államok az MI-elsőségért verseng, így a kutatók a világ egyik geopolitikai szempontból legfontosabb csoportjává válhatnak.

Az MI ugyanis a jelenlegi általános megítélés szerint egy olyan technológia, amely potenciálisan növelheti a termelékenységet, erősítheti az iparágakat és ösztönözheti az innovációt. A generatív MI meghódította a technológiai ipart a Szilícium-völgyben és Kínában, ami a finanszírozás és a befektetések őrületét váltotta ki. A fellendülést az olyan amerikai vállalatok, mint a Google és az olyan startupok, mint az OpenAI  vezették. Ez vonzhatja a kínai kutatókat, bár a Peking és Washington közötti növekvő feszültségek is el is riaszthatnak egyeseket, mondták a szakértők.

Hszi Csin-ping, Kína vezetője úgy véli, hogy a technológiai dominanciára vonatkozó víziója még a gazdasági növekedés megtorpanása ellenére is az ország felemelkedésének motorja lesz, miközben a Nyugat visszaszorul.

Kína az oktatásra összpontosít 

Kína részben azért nevelt ki ennyi MI-tehetséget, mert nagy összegeket fektetett be az MI oktatásba. 2018 óta az ország több mint 2000 egyetemi szintű MI-programmal bővült, ebből több mint 300 a legelitebb egyetemeken – mondta Damien Ma, a MacroPolo ügyvezető igazgatója, bár megjegyezte, hogy a programok nem fókuszálnak erősen arra a technológiára, amely a ChatGPT-hez hasonló chatbotok áttörését hozta:

„A programok nagy része az iparban és a gyártásban alkalmazott MI-alkalmazásokról szól, nem annyira a generatív MI dolgokról, amelyek jelenleg uralják az amerikai MI iparágat”.

Bár az Egyesült Államok úttörő szerepet játszott a mesterséges intelligencia területén a chatbotok emberhez hasonló képességeivel, a munka jelentős részét Kínában tanult kutatók végezték. A kutatás szerint az Egyesült Államokban dolgozó legjobb MI kutatók 38 százalékát ma már Kínából származó kutatók teszik ki, míg az amerikaiak 37 százalékát. Három évvel korábban a Kínából érkezők az Egyesült Államokban dolgozó csúcstehetségek 27 százalékát tették ki, szemben az amerikaiak 31 százalékával.

„Az adatok azt mutatják, hogy a kínai születésű kutatók mennyire fontosak az Egyesült Államok számára az MI versenyképessége szempontjából”, mondta Matt Sheehan, a Carnegie Endowment for International Peace munkatársa, aki a kínai MI-t tanulmányozza. Hozzátette, az Egyesült Államok még mindig vonzó: „Azért vagyunk világelsők az MI területén, mert továbbra is vonzzuk és megtartjuk a tehetségeket a világ minden tájáról, de különösen Kínából”.

A múltban az amerikai védelmi tisztviselők nem aggódtak túlságosan a Kínából érkező MI tehetségek miatt, részben azért, mert a legnagyobb MI projektek közül sok nem foglalkozott titkos adatokkal, részben pedig azért, mert úgy vélték, hogy jobb, ha a legjobb elmék állnak rendelkezésre. Az is visszatartotta az aggodalmakat, hogy az MI területén végzett vezető kutatások nagy részét nyíltan publikálják.

A Trump-kormányzat által bevezetett tilalmak ellenére, amelyek megtiltják az Egyesült Államokba való beutazást egyes katonai kötődésű kínai egyetemek hallgatóinak, és a Covid alatt a kínai diákok beáramlásának viszonylagos lassulása ellenére a kutatás azt mutatta, hogy a legígéretesebb MI elmék nagy számban továbbra is az Egyesült Államokba jönnek tanulni.

Ebben a hónapban azonban egy kínai állampolgárt, aki a Google mérnöke volt, azzal vádoltak meg,  hogy egy szövetségi vádirat szerint megpróbált MI-technológiát – köztük kritikus mikrochip-architektúrát – átadni egy pekingi székhelyű vállalatnak, amely titokban fizetett neki.

Az amerikai versenyképességre összpontosító szakértők szerint az Egyesült Államokban dolgozó kínai MI-kutatók jelentős száma most fejtörést okoz a politikai döntéshozóknak, akik úgy akarnak fellépni a kínai kémkedés ellen, hogy közben nem akadályozzák meg a kínai csúcsmérnökök folyamatos áramlását az Egyesült Államokba.

„A kínai tudósok szinte élen járnak az MI területén. Ha a politikai döntéshozók megpróbálják megakadályozni a kínai állampolgárokat abban, hogy az Egyesült Államokban kutassanak, akkor lábon lövik magukat”,

mondta Subbarao Kambhampati, az Arizonai Állami Egyetem professzora és MI-kutatója.

Az amerikai döntéshozók eddigi eredményei vegyesek. A Trump-kormányzatnak a kínai ipari kémkedés és szellemi tulajdonlopás visszaszorítását célzó politikáját azóta bírálták, mert számos professzor ellen tévesen indítottak büntetőeljárást. A kínai bevándorlók szerint az ilyen programok egyeseket arra ösztönöztek, hogy Kínában maradjanak.

A kutatás szerint egyelőre a legtöbb kínai, aki az Egyesült Államokban doktorál, az országban marad, és segít abban, hogy az ország az MI világ globális központjává váljon. Ennek ellenére az Egyesült Államok előnye kezdett csökkenni, és a kutatás szerint a világ legjobb tehetségének 42 százalékát fogadja, szemben a három évvel ezelőtti 59 százalékkal.

Forrás: it.business