Kína kinyomtatna egy 180 méter magas gátat a mesterséges intelligenciával

Újabb világrekord felállítására törekszik Kína: ezúttal a legmagasabb építményt hoznák létre 3d-nyomtatással, a mesterséges intelligenciára támaszkodva. A Business Insider cikke szerint egy vízerőműről van szó, amit a tervek szerint két év alatt húzna fel az ország a semmiből.

A Jangcsü-gát a Tibeti-fennsíkon épülne meg a Journal of Tsinghua University című folyóiratban még áprilisban megjelent tanulmány szerint. Ha minden a tervek szerint alakul, ez lesz a világ legnagyobb olyan építménye, ami 3D-nyomtatással készül. A jelenlegi rekorder egy kétszintes dubaji irodaház, ami valamivel több mint 6 méter magas.

A kínai gát azonban ennél sokkal nagyobb, 180 méter magas lenne. Ha megépül az erőmű, az évente 5 milliárd KWh energiát biztosít majd Kínának.

A cikk szerzői szerint a folyamatot a mesterséges intelligencia irányítja majd, amely összehangolja majd többek között az önjáró járművek közlekedését is. A kivitelezéshez sofőr nélküli teherautók szállítják majd az építőanyagot, a kivitelezésben pedig szintén önjáró buldózerek és más eszközök segítenek majd.

A gát rétegeinek nyomását érzékelők mérik majd, a mesterséges intelligencia pedig folyamatosan elemzi majd ezeket az adatokat.

A szakemberek úgy vélik, a mesterséges intelligencia kiküszöbölheti az emberi hibákat, gördülékenyebbé teszi a folyamatot, és a sérülés kockázata is jóval kisebb lesz, mint egy átlagos építkezésen. Ha a dolog működik, az útmutató lehet más építkezésekhez, vagy épp az útépítések automatizálásához is.

Forrás: hvg.hu