Kína egyedül kipipálta az idei globális 5G-s célokat

A világ legnépesebb országában az elsők között léptek a gázpedálra az új telekommunikációs hálózatok kiépítésében. Ennek mostanra meglehetősen konkrét eredményei lettek.

A három nagy kínai mobilszolgáltató által közölt legfrissebb adatok szerint az országban szeptember legvégén sikerült átlépni az 1 milliárdos álomhatárt az 5G-re kapcsolódó felhasználók tekintetében. A mobil kommunikáció legújabb generációját képviselő technológiára a kezdetektől kiemelt figyelmet fordított a kormányzat, és úgy tűnik, ezen a területen meg is valósulnak az állampárt kitűzött céljai.

A China Mobile szeptember 30-án 556 millió 798 ezer 5G-előfizetést tartott számon. Ez egyetlen hónap alatt 28 milliós növekményt jelent, az egy évvel korábbi állapotokhoz képest pedig nagyjából 225 millióval sikerült megfejelni az ügyfélszámot.

A China Unicom esetében 201 milliónál áll az 5G-s számláló. Ez a szolgáltató lényegesen kevesebb adatot közöl az üzletmentével kapcsolatban, de a rendelkezésekre álló adatok alapján náluk idén nem volt akkora lendület, és “csak” bő 35 millió előfizetővel gyarapodtak.

Végül ott van a China Telecom, amely negyedéves rendszerességgel teszi közzé az eredményeit. Az idei harmadik negyedév adatai szerint 251 millió 5G-előfizetőt szolgálnak ki, periódusonként pedig körülbelül 20 millió ilyen ügyféllel gyarapodnak.

A három telkó együttes ügyfélköre így immár meghaladja az egymilliárdot, némileg pontosabban valahol 1 milliárd 9 millió 5G-s előfizetőnél járhatnak Kínában. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak idén már nagyjából 280 millióval bővült ez a tábor.

Egyedül kipipálták

Érdekesség, hogy a The GSM Association által idén tavasszal kiadott előrejelzésben szintén szerepelt a 2022-re vonatkozó egymilliárdos 5G-előfizetői becslés. A mobilszolgáltatókat tömörítő szervezet azonban világszinten vetítette elő ezt a mennyiséget. Mint ahogy globálisan elérhető1 milliárd felhasználóról tett említést az Ericsson nyáron megjelent Mobility Reportja is.

Ezeket a jóslatokat, amennyiben hinni lehet a cégek által közölt adatoknak, a távol-keleti nagyhatalom egyedül képes volt beteljesíteni (és még hol van az év vége…). Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a kínai vezetés kiemelten kezelje a területet, és mindent megtegyen azért, hogy a hálózatok gyorsan kiépüljenek. A nagy sebességű infrastruktúra természetesen könyebbé teszi az ország lakosságának digitális monitorozását is.

A friss adatok alapján a pártvezetés fejlesztési törekvéseit ezúttal sikerült tényleges eredményekre váltani (ellentétben példáula félvezetőipart érintő célkitűzésekkel). Az 1,4 milliárdra tehető lakosság mintegy 70 százaléka rendelkezhet 5G-képes készülékkel és előfizetéssel. Ez lényegesen jobb eredmény annál, amit az ország informatikai minisztériuma tűzött ki bő egy évvel ezelőtt. Akkor ugyanis még csak 2023 végére vártak 560 millió 5G-s kínai felhasználót.

forrás: bitport.hu