Kína cunamiként tör előre, erre kell most figyelni

A regionális konfliktusok miatt nem jut elég figyelem arra, hogy Kína cunamiként tör előre, ennek egyik eszköze a technológiai fejlesztés, melynek része a mesterséges intelligencia révén létrejövő úgynevezett vertikális hatalom – véli Abishur Prakash kanadai jövőkutató.

 Kína cunamiként tör előre, erre kell most figyelni

A regionális konfliktusok miatt nem jut elég figyelem arra, hogy Kína cunamiként tör előre, ennek egyik eszköze a technológiai fejlesztés, melynek része a mesterséges intelligencia révén létrejövő úgynevezett vertikális hatalom – véli Abishur Prakash kanadai jövőkutató.

A technológia hatalma vált a legfontosabbá mára a geopolitikában, megváltoztatva politikai rendszereket, társadalmakat és a vállalatiok működését is.Ebben a folyamatban Kína ereje vezető, átformálja a világot, cunamiként tör előre, erre kell most figyelni, ehhez képest az olyan konfliktusok mint például az orosz-ukrán sokkal kisebb jelentőségűek– mondta a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures rendezvénysorozatának előadásán Abishur Prakash.

A kanadai jövőkutató, a technológia geopolitikájának világszerte elismert szaktekintélye. Főbb kutatásai magába foglalják, hogyan formálja újra a technológia a globalizációt, a mesterséges intelligencia, illetve a kvantuminformatika segítségével. A torontói székhelyű Center for Innovating the Future (CIF) társalapítója előadásában kiemelte:

a globalizáció folytatódik, ugyanakkor egy új szakaszba lépünk, amelyben az országik szuverenitása egyre nagyobb hangsúlyt kaphat.

A technológiai globalizáció kora

A technológia széthúzza a nemzeteket, és egy vertikális hatalom van kialakulóban. A technológiai fejlődésen alapuló globalizáció zajlik – hangsúlyozta. Példaként hozta a tajvani technológiai szektort, ahol az alkalmazottak nem utazhatnak át Kínába. Másik példaként az olaj nagyhatalom Szaúd-Arábiát említette, ahol most a legtöbb állami befektetést a technológia fejlesztések teszi ki.

Az új korszak jellemzői:

  1. A technológia révén óriásit ugorhatnak előre a fejlődésben egyes országok.
  2. A technológiai szuverenitás felértékelődik.
  3. Mindez a világűr uralásáért zajló versenyfutásban is jól látható, mert a régi szövetségek felbomlóban vannak ezen a területen.

Abishur Prakash eddig öt sikeres könyv szerzője, ezen kívül publikációi a világ számos nagytekintélyű lapjában is megjelentek, többek között a CNBC, Scientific American, Nikkei Asia, Forbes, valamint a The Wall Street Journal és a BBC médiakiadványaiban is.

a technológiai fejlődés lehet a kulcsa a nemzetállami kormányzatoknak szuverenitásuk visszaszerzése érdekében

Abishur Prakash új könyvében a világon jelenleg zajló technológiai innovációk szempontjából vonja le azokat a következtetéseket, miszerint a második világháború után kialakult globális rend helyét mára elkezdte átvenni egy olyasfajta újszerű alapokon nyugvó rendszer, melynek tagjai technológiai áttörések lévén képesek magukat függetlenedni magától globalizációtól.

Abishur többek között amellett is érvel, hogya technológiai fejlődés lehet a kulcsa a nemzetállami kormányzatoknak szuverenitásuk visszaszerzése érdekében, azonban mindez azzal járhat együtt, hogy egy új “Digitális Vasfüggöny” ereszkedhet a világra.

Forrás: Növekedés