Kína bekapcsolta az első klímaváltozás elleni csodagépét

A klímaváltozás elleni harc ma már minden ország kormányát cselekvésre kényszeríti. A kínai állampárt egyre több megújuló energiaprojektre fordít pénzt: nemrégiben az ország első sivatagi nap- és szélenergia-farmja is megkezdte működését, amely becslések szerint 1,5 millió háztartást fog tiszta energiával ellátni. Az olajra és a szénre ugyanakkor továbbra is szükség van az energiamixben. Így az ázsiai ország most azt teszteli, hogyan lehet megkötni a termelés miatt a légkörbe kerülő szén-dioxidot – írja az Interesting Engineering. 

Ennek első jeleként múlt hét csütörtökön megkezdte működését az ország első tengeri, szén-dioxid megkötési projektje. Az Enping 15-1 olajfúró platformra elhelyezett szerkezet a Dél-kínai tengeren található, nagyjából 200 km-re Sencsen városától. A karboncsapda működése lényegében annyiból áll, hogy a kiszűrt káros anyagot egy föld alatti, kupola alakú szerkezetbe pumpálják vissza, ami nagyjából 800 méterrel a felszín alatt helyezkedik el.

A projekt éves szinten nagyjából 1,5 millió tonna szén-dioxidot szűr majd ki a légkörből, ami 14 millió fa elültetésének felel meg.

Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen projekt. A China Energy Investment Corporation megerősítette, hogy Csiangszu tartomány keleti részében található szénerőműben is bekapcsolnak egy hasonló rendszert, ami már kibocsátáskor megköti és tárolja a szén-dioxidot. Ez évente újabb 500 ezer tonna káros anyagot köthet meg. A szén-dioxidot Kína valószínűleg tovább fogja értékesíteni, amely akár üdítőkbe is bekerülhet.

Forrás: 24.hu