Kiemelt intézményi tagunk, a Deloitte Zrt. írását közöljük: Újabb változások az EKD (kutatás-fejlesztési és beruházási), illetve a képzési támogatások kapcsán

Számos változás történt az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) illetve a képzési támogatások kapcsán, amelyek tovább ösztönözhetik elsősorban a kutatás-fejlesztési (K+F), illetve a beruházási projektek megvalósulását Magyarországon. Csökkentek például a K+F projektek minimális elszámolható költségeire és létszámteremtésére vonatkozó követelmények, újabb két megyében vált elérhetővé kedvezőbb feltételek mellett az EKD beruházási támogatás, és pontosodtak a képzési támogatás igénybevételének feltételei.

 

  1. július 3-ától lépett hatályba az EKD támogatásról szóló kormányrendelet (EKD-rendelet) módosítása, amelynek egyes rendelkezései a már megkezdett, de támogatási szerződéssel nem érintett támogatási folyamatokban is alkalmazandók.

Az EKD-rendeletben foglalt főbb változások:


A regionális beruházási támogatásokat érintő változások:

  • A legalább 5 millió eurós elszámolható költségű beruházási projektekre már Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is elérhető támogatás (korábban 10 millió euró volt a minimális beruházási összeg ezekben a megyékben).
  • Bizonyos feltételek mellett már a beszállítók is használhatják a támogatás keretében beszerzett eszközöket.


A K+F támogatásokat érintő változások:

  • A támogatás igénybevételéhez elegendő 10 új kutatás-fejlesztési munkahely létrehozása, legalább 1 millió euró projektméret mellett (a korábbi 25 fő és 3 millió euró helyett).
  • Azonos elszámolható költségek tekintetében már nemcsak a képzési támogatással lehetséges a támogatáshalmozódás (több eltérő támogatás igénybevétele részben, vagy egészben átfedő költségekre).
  • Nem elszámolható a más állami támogatással érintett eszköz értékcsökkenése, illetve a regionális beruházási támogatással érintett kutató-fejlesztők személyi jellegű költségei.


A képzési támogatás szabályozásának jelentősebb változásai:

  • Egy képzési projektnek minősül az adott, képzési támogatási projekt kezdésétől számított 24 hónapon belül megkezdett új képzési támogatással érintett projekt.
  • Nem elszámolható a más állami támogatással érintett eszköz értékcsökkenése, illetve a regionális beruházási támogatással érintett, képzésen résztvevők személyi jellegű költségei.
  • A képzésben részt vevő személyek száma nem haladhatja meg a megtartott munkahelyek számának és az újonnan létesített munkahelyek számának az összegét.
  • Azonos elszámolható költségek tekintetében már nemcsak a regionális beruházási támogatással lehetséges a támogatáshalmozódás (több eltérő támogatás igénybevétele részben, vagy egészben átfedő költségekre).

Bővebb információ: Deloitte Magyarország Adó- és jogi tanácsadás