Kezünkben a legújabb kínai szuperautók agya és mindent látó szemei, kipróbáltuk az őrült számháborút indító Niókat

A Niónál nem annyira a hajtáslánc és a felfüggesztés kapcsán szólnak a fanfárok, hanem sokkal inkább a sok-sok milliárd tranzisztorról, a megannyi processzormagról és 8 megapixeles kameráról, a szuperügyes LiDAR-ról és persze a mesterséges intelligenciáról.

A napokban Berlinben jártunk, ahol az újhullámos kínai autógyártók között jegyzett Nio nemcsak a Biatorbágyon gyártott szupergyors akkumulátorcsere-állomását mutatta meg nekünk működés közben, hanem a vadonatúj okosvezetés technológiai központjába is meginvitált.

Az új központ ünnepélyes megnyitóján többek közt Hui Zhang, a Nio Csoport alelnöke, Junwei Bao, a Nio számára LiDAR-okat szállító Seyond ügyvezető igazgatója, illetve az a Mirko Reuter is jelen volt, aki korábban az Audinál és egy repüléstechnikai cégnél vezette az autonóm vezetéssel kapcsolatos fejlesztéseket.

Az új német központ ünnepélyes megnyitója

A Magyarországon egyelőre még csak nem hivatalosan forgalmazott, de hamarosan várhatóan hivatalosan is megérkező prémium kategóriás Nio villanyautók agyát úgy hívják, hogy Adam, és ezt a kompakt szuperszámítógépet sikerült is kézbe vennünk.

Adam “lelke” négy darab Nvidia Drive Orin X chip, melyekben összesen 48 processzormag, 256 tensor mag, 8096 CUDA mag és nem kevesebb, mint 68 milliárd tranzisztor található.

Négy darab Nvidia chip

Masszív hűtés

A Nio azt állítja, hogy ez a másodpercenként több, mint 1 billió számítási művelet elvégzésére képes, 32 GB/s-os belső sávszélességű és igen komoly hűtőrendszer felvonultató mobil számítógép a legközelebbi riválisánál kétszer izmosabb.

Kell is a teljesítmény, mert a különféle szenzorokból másodpercenént mintegy 8 GB-nyi valós idejű feldolgozást igénylő grafikus adat érkezik. A Nio szerint ez körülbelül olyan, mintha két 4K felbontású filmet egyetlen másodperc alatt kellene betölteni.

Tajvanon készülnek a chipek

És ez még nem minden, ugyanis a hamarosan piacra kerülő új csúcsmodell, a Nio ET9  még nagyobb teljesítményű számítógéppel bír. Ebben már nem amerikai, hanem kínai chip található, és ez az 5 nanométeres csíkszélességű Shenji NX9031 a maga 32 processzormagjával négyszer gyorsabb a fentebb említett Nvidia hardvernél.

Mivel az ET9-ben két kínai processzor rejtőzik, az új flagship összességében kétszer nagyobb számítási teljesítménnyel bír, mint az aktuális modellek.

A cég aktuális villanyautóin nem kevesebb, mint 12 ultrahangos szenzor, 5 radar, egy LiDAR, 7 darab 8 megapixeles kamera és 4 darab 3 megapixeles kamera található.

Nio ET5 villanyszedán

Így fest a LiDAR modul

A kamerák kiváló minőségűek, részletgazdag képet biztosítanak, de elvakíthatja őket a nap és sötétben is csak korlátozottan használhatók.

A 905-1550 nanométeres hullámhosszú LiDAR ezzel szemben fényviszonyoktól függetlenül kiváló minőségű 3D adatokkal szolgál, és bár nem olcsó, az összes Nio alapfelszereltségének részét képezi. A 4-12 milliméteres hullámhosszú radarok nem drágák és a szakadó eső sem befolyásolja a működésüket, de a felbontásuk nem az igazi.

A Nio erre a három fő technológiára és persze a GPS-alapú pozicionálásra építi fel vezetéstámogató rendszerét.

A mechanikusan mozgó, konkrétan nagy sebességgel forgó elemet is felvonultató LiDAR a szélvédő felett középen trónol. A 120 fokos látószögű modul 160 méterről kiszúr egy jelzőbóját, 220 méterről egy gyalogost és 680 méterről egy járművet.

A Nio szerint nincs ennél optimálisabb hely ezeknek az érzékelőknek

A kamerákon sem spórololnak

A rendszert élesben is kipróbáltuk, városban és autópályán egyaránt. A digitális műszeregységen egyszerre akár 4-5 sáv is megjelenik és autónk kicsinyített virtuális mása nemcsak az adott sávban látszódik, hanem a sávnak pontosan azon a részén, ahol a valóságban is áll/gurul.

Városban nemcsak a gyalogosokat és a bicikliseket, hanem még az út szélén gazdátlanul pihenő bicikliket is remekül látja a technika, legyen szó egyenes útszakaszról vagy akár összetettebb kereszteződésről.

Autópályán az ET7 kicsit bizonytalanabbul tartotta a sávot, mint az ET5 Touring, ami vélhetően a szoftveres optimalizációk közötti különbségnek tudható be, hiszen elvileg a hardver mindkét autóban azonos.

Körülbelül fél perc után kezd el csilingelni a rendszer, hogy fogjuk meg a kormányt

200-ra limitált végsebesség

A táblafelismerés tapasztalatink szerint hibátlan és az adaptív tempomat is finoman végzi a rábízott feladatokat. És hogy mi a helyzet, ha szakadó esőben az előttünk haladó félrerántja a kormányt és hirtelen felbukkan előttünk egy álló jármű?

Nos erre a Lausitzringen a Dekra jóvoltából kaptunk választ. Íme, ahogy egy ET5 teljesen magától végez vészfékezést egy ilyen szituációban:

Hiába a megannyi csúcsmodern technika, a Niók is ugyanúgy a 2-es szintet ugorják meg az önvezető autók 5-ös skáláján, mint a legtöbb manapság kapható modern autó, így például a Teslák is.

A hardver persze simán tudja a Level 3-at, így már csak némi finomhangolásra és engedélyeztetésre van szükség annak hivatalos megugrásához, és onnantól a Niók is körülbelül ugyanazt fogják tudni, amit most még egyelőre csak az S-osztályos Mercedes és a 7-es BMW  tud.

Igaz most még ezek a német luxusautók is csak egyes régiókban képesek Level 3-as önvezetésre, és csak itt engedhető el a kormányuk hosszabb időre, és csak itt nézhet a sofőr utazás közben YouTube-ot.

A Seyond ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Level 3 után néhány évvel jöhet a Level 4, de a teljesen kormány és pedál nélküli Level 5 a korábbi várakozásokkal ellentétben továbbra is a távoli jövő sci-fi-je.

Junwei Bao, a Seyond első embere

A cégvezér hozzátette, hogy a Nio hamarosan piacra kerülő új csúcsmodellje, az ET9 nemcsak a tetején, hanem a két oldalán is felvonultat egy-egy LiDAR-t, a jövő tehát már elkezdődött.

A Nio mesterséges intelligenciával megspékelt, de azért még nem éppen ChatGPB  tudású digitális asszisztensét Nominak hívják, és az akár 1000+ kilométeres hatótávú ET7-ben  egy teniszlabda méretű kis golyókijelző személyesíti meg.

Ez a high-tech golyóbis mindig azon utas irányába fordul, akitől éppen kérdést vagy hangparancsot hall, üljön az elöl vagy éppen hátul.

Tapasztalataink szerint a hangvezérlés az átlagnál gyorsabban és nagyobb hatékonysággal teszi a dolgát, magyarul persze még nem tud, de szerény angoltudással is egész jól kezelhető. Megkérdezhetjük például, hogy mennyi hatótáv maradt az aksiban, hogy merre vannak a legközelebbi éttermek és persze viccet is kérhetünk magunknak és az ülésmasszírozást is bekapcsolhatjuk.

Első körben ennyit az ET7-tel  és az ET5 Touringgal  szerzett személyes élményekről – hamarosan részletes tesztben is beszámolunk majd a Nio villanyautóiról.

Akár kis sapkát is húzhatunk Nomira.

Forrás: HVG