India népessége már áprilisban meghaladhatja Kínáét

india

India népessége a becslések szerint a nagyon közeli jövőben – feltehetően már április közepén – meghaladhatja Kínáét; lehet ugyan, hogy csak júliusban, de az sem kizárt, hogy már meg is történt – közölte az AP amerikai hírügynökség hétfőn demográfusokra hivatkozva.

Hamarosan India lesz a legnépesebb ország a Földön megelőzve Kínát, amely az 1950-es évektől szerepelt első helyen, azóta, hogy az ENSZ rögzíteni kezdte a népességi adatokat. Mivel a lakosságszámokról a kutatók csak becslésekre tudnak támaszkodni, ennek pontos időpontját nem lehet meghatározni. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy 8 milliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki. Lehetetlen pontosan megállapítani, hogy India mikor előzi meg Kínát, mivel mindkét ország lakosságszámát tekintve van némi bizonytalanság – mondta Bruno Schoumaker belga demográfus. A népességi felmérésekre, valamint születési és halálozási statisztikákra támaszkodó matematikai számítások előrejelzése szerint India lakosságszáma legnagyobb eséllyel valamikor április közepén szárnyalhatja túl Kínáét. Patrick Gerland, az ENSZ demográfiai kérdésekben illetékes részlegének vezetője szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Korábban arra számítottak, hogy India csak az évtized végére fogja megelőzni Kínát, azonban utóbbi népszaporulatának csökkenése miatt ez az időpont előrébb került. Kínában az úgynevezett egykepolitika 1979-es bevezetése óta folyamatosan lassul a népességnövekedés üteme. Ezen nem változtatott sokat az sem, hogy a pekingi vezetés hét éve felhagyott az egykepolitikával, és szorgalmazni kezdte a két- később pedig a háromgyermekes családmodellt. India ugyanakkor jóval fiatalabb népességgel rendelkezik, magasabb népszaporulati mutatóval, ezzel párhuzamosan pedig az utóbbi három évtizedben esett a csecsemőhalandóság aránya. A kutatók kiemelik, hogy itt nem csak arról van szó, melyik ország büszkélkedhet a legnagyobb népességgel, mert a fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont az lesz a tendencia, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő népességről.

Forrás: MTI