Így hódították meg Afrikát a kínai termékek

Húsz évvel ezelőtt Kína csupán néhány afrikai gazdaságban volt kiemelt jelentőségű exportőr ország. Mára azonban a helyzet jelentősen megváltozott, és immár a kontinens 30 államában számít a legfontosabb külföldi beszállítónak a világ második legnagyobb gazdasága.

 

A kínai árucikkek az elmúlt 20 évben meghódították az afrikai kontinens országait. Ezt jól mutatja, hogy míg 2000-ben csupán néhány afrikai ország (Szudán, Gambia, Benin, Dzsibuti) importjában játszottak vezető szerepet a kínai árucikkek,MÁRA TÖBB MINT 30 ÁLLAM TÁMASZKODIK ELSŐDLEGESEN A KÍNAI EXPORTCIKKEKRE– derül ki a Statista összesítéséből.

A kínai-afrikai kereskedelmi kapcsolat általában is robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben.AZ AFRIKÁBA IRÁNYULÓ KÍNAI EXPORTCIKKEK ÖSSZÉRTÉKE PEDIG 5 MILLIÁRD DOLLÁRRÓL 110 MILLIÁRD DOLLÁRRA EMELKEDETT EBBEN AZ IDŐSZAKBAN.Ahogy ugyanis az afrikai fiatal lakosság lendületesen fogyaszt, Kína úgy igyekezett egyre inkább lecsapni a kínálkozó kereskedelmi lehetőségekre.

Ráadásul a kereskedelmi kapcsolat iránya nem is egyoldalú. A Kínába irányuló afrikai export is emelkedett, noha a fentinél szerényebb ütemben. 2019-ben a Kínába áramló teljes exportmennyiség értéke nagyjából 80 milliárd dollár volt.


Ez jelentős részben az afrikai nyersanyagok exportjának köszönhető. Ezek értéke 2019-ben nagyjából 17,5 milliárd dollár volt.

MINDEMELLETT KÍNA KOMOLY BERUHÁZÓKÉNT IS MEGJELENT AFRIKÁBAN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN.Olyannyira, hogy ma már a világ második legnagyobb gazdasága számít a legnagyobb külföldi beruházónak a kontinensen, és 2018-ban például az infrastrukturális finanszírozások 25 százalékát Kína biztosította.

Vagyis Kína fontos és egyre gyümölcsözőbb kapcsolatot épített ki az afrikai országokkal a közelmúltban, és a jelenlegi trendek alapján ez a kapcsolat csak még intenzívebb lehet a jövőben.

Forrás: Origo