Idén sokkal kevesebb kínai fokhagyma érkezik Európába

Az európai vásárlóknak az importjuk jelentős részét más beszállítóktól kell beszerezniük.

Az európai piacokra rendszeresen szállító Kína ez évi fokhagyma  ültetvényei a közelmúltban – az adott területen egy 20 fokos felmelegedés után jelentkező szokatlan havazások miatt – komoly károsodást szenvedtek – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.

fokhagyma

Kínában a havazások okozta terméskiesés miatt emelkedett a fokhagyma ára – fotó: pixabay.com

Ennek hatására az Európába irányuló kínai export árualap mennyisége erősen lecsökkent, ami maga után vonta az első osztályú fokhagyma árának rekordmagasságba  emelkedését.

Ez az ár mindössze tíz nap alatt  tonnánként mintegy 150 dollárral megemelkedett. A kínai terméskiesést a havazást követő esőzések tovább erősítették.

Az exportot bonyolító Jining Shangzhuo Food Co., Ltd. szerint a fokhagyma ára Kínában már korábban is időben folyamatosan emelkedett.

Jelenleg az Európába irányuló exportár FOB Qingdao paritáson, ömlesztett csomagolásban 1800-1830 USD/tonna az előre csomagolt áru esetében pedig 1860-1900 USD/tonna körül mozog, ami jelentősen magasabb a tavalyi áraknál.

Ez azt jelenti, hogy az európai vásárlóknak a fokhagyma importjuk jelentős részét más beszállítóktól kell beszerezniük. Az Észak-Amerikába irányuló szállítások viszont a múlt évben kötött szerződések alapján bonyolódnak, tartva a szerződésben rögzített árat, figyelembe véve a fuvarköltségeknek az utóbbi időben bekövetkezett enyhe csökkenését is.

A fent nevezett vállalat a fokhagyma mellett más termékeket is exportál, főleg gyömbért, de kisebb mennyiségben hagymát, almát és körtét is.

Forrás: Agroinform