Hatalmas kínai autómárka érkezik Magyarországra

Hamarosan hazánkban is elérhetők lesznek a Volvo anyacége, a Geely különböző modelljei.

A legnagyobb kínai autógyártók között jegyzett Geely és az izraeli érdekeltségű Grand Automotive Central Europe képviselői november 4-én Budapesten írják alá ünnepélyesen a két cég közötti, Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára vonatkozó disztribúciós megállapodást.

Fotó: Geely

Az 1986-ban alapított Geely tavaly több mint 2,2 millió autót értékesített saját, illetve európai leányvállalatai révén. A Geely 2010-ben vásárolta fel a Fordtól a svéd Volvót, és többek közt olyan márkák tartoznak hozzá, mint például a Volvóból kivált sportos almárka, a Polestar, a Lynk & Co, az LEVC, a Lotus vagy például a Proton.

A Geely nemrégiben 7,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a brit Aston Martin luxusautó-gyártóban. A közelmúltban debütált Smart #1 elektromos crossover a Geely és a Mercedes vegyesvállalatának terméke, mely Geely platformra épülő modell külsején Mercedes stílusjegyek fedezhetők fel.

Fotó: Smart

Az 1948-ban létrehozott Taavura Grouphoz tartozó Grand Automotive Európában 2002 óta, Magyarországon 2019 óta van jelen, jelenleg 13 országban összesen 8 autómárkát képvisel. Magyarországon hozzájuk tartozik például a Nissan és a Piaggio.

Nemrégiben érkezett meg hazánkba a szintén a legnagyobb kínai autógyártók között jegyzett SAIC brit eredetű MG márkája, melynek elérhető árú benzines és plugin hibrid modelljeit 22 magyarországi kereskedésben lehet megvásárolni, és hamarosan a vállalat első villanyautója is megérkezik hozzánk.

Az MG három modellje Fotó: László Ferenc

2023-ban akár egy kínai kocsi is az Év Autója lehet Európában, a COTY 45 friss jelöltje közül 13 kínai.

Forrás: hvg.hu