Három éve nem látott összeget pumpáltak a kínai bankrendszerbe

A kínai központi bank a bankrendszer likviditásának a növeléséről döntött, miközben a kamatlábakat változatlanul hagyta.

A kínai központi bank, a People’s Bank of China növelte a bankrendszer likviditási támogatását a középlejáratú hitelek átütemezésével. Ugyanakkor a jüan esetleges éles leértékelődésével kapcsolatos aggodalmak miatt a kamatlábat változatlanul tartotta.

A PBOC megpróbál egyensúlyt teremteni a gyengélkedő gazdaság támogatásához szükséges elegendő likviditás biztosítása és a jüan stabilizálása között a tartósan magas amerikai kamatlábakra való tekintettel. A bank bejelentette, hogy 789 milliárd jüan (107,96 milliárd dollár) értékben hajtott végre középtávú hitelkeret (MLF) műveleteket a bankrendszer megfelelő likviditásának biztosítása érdekében.

ÍGY ÖSSZESSÉGÉBEN A PBOC TOVÁBBI 289 MILLIÁRD JÜANT JUTTAT A BANKRENDSZERBE. EZ A LEGNAGYOBB NETTÓ INJEKCIÓT JELENTI KÖZEL HÁROM ÉVE.

Ezzel párhuzamosan az egyéves irányadó hitelkamatlábat 2,50%-on tartotta, ami összhangban van a Reuters múlt heti felmérésével.

Stone Zhou, a UOB China globális piacokért felelős igazgatója megjegyezte, hogy ezek a műveletek a PBOC azon szándékát jelzik, hogy likviditást biztosít a piaci stressz enyhítésére. Csak ebben a hónapban több kínai helyi önkormányzat sietett különleges refinanszírozási kötvényeket kibocsátani a fennálló kötelezettségek visszafizetésére. Elemzők szerint a kötvénykibocsátás idén elérhet az 1000 milliárd jüant. Továbbá arra számítanak, hogy az októberi kormányzati adóbeszedések is hozzájárulhatnak a likviditási feszültséghez.

A PBOC idén már kétszer csökkentette az MLF-kamatlábat, hogy csökkentse a hitelfelvételi költségeket a gyenge fogyasztás és a súlyosbodó ingatlanválság által sújtott gazdaságban. A további monetáris lazítás azonban növelheti Kína hozamkülönbségét az Egyesült Államokkal szemben, ami további lefelé irányuló nyomást gyakorolna a jüanra, amely idén már mintegy 5,5%-kal leértékelődött a dollárral szemben.

Forrás: Portfolio