Fontos reformokat jelentett be Kína: be akarják indítani a növekedést

Kína fokozza a gazdaság fellendítését célzó intézkedéseket a Politbüro e heti kulcsfontosságú ülése előtt, amelyen áttekintik az ország első félévi gazdasági teljesítményét. A kínai vezetés enyhíteni akarja a magánszektorra helyeződő szabályozási nyomást, emellett fel akarja pörgetni a magánfogyasztást.
Az elmúlt héten a hatóságok egy sor olyan ígéretet jelentettek be, amelyek konkrét ágazatokat céloztak meg, vagy a magán- és külföldi befektetők megnyugtatását célozták a kedvezőbb befektetési környezetről – de ezek nagyrészt általános intézkedések voltak, némelyikből hiányoztak a konkrét részletek.

A kínai vezetők az elmúlt hetekben azt is jelezték, hogy valószínűleg megfontoltan és célzottan fognak eljárni a politikai támogatás terén. A CNBC cikkében összefoglalta a kínai kormány által az elmúlt hetekben közzétett legfontosabb intézkedéseket.

Hétfőn a kínai vezetés egy sor intézkedést jelentett be a magánberuházások ösztönzésére. Ezt követte a kínai kormány és a kommunista párt szerdán tett közös ígérete, amelyben megfogadták, hogy a magánvállalatokat ugyanúgy kezelik, mint az állami tulajdonú vállalatokat. Peking azt is vállalta, hogy tisztességes bánásmódot biztosít a szellemi tulajdonjogoktól és a földjogoktól kezdve a finanszírozáson át a munkaerő-ellátásig.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság egy 17 pontból álló nyilatkozatban hétfőn ígéretet tett arra, hogy több magántőkét vonzanak be a nagy nemzeti projektek és a kulcsfontosságú ipari ellátási láncok építésébe. A kínai vezetés megígérte, hogy támogatni fogja a magánbefektetéseket az olyan ágazatokban – mint a közlekedés, a vízvédelem, a tiszta energia, az új infrastruktúra, a fejlett gyártás és a modern mezőgazdasági létesítmények.

Az ügynökség ösztönzi a magánbefektetési projekteket arra is, hogy az infrastrukturális ágazatban ingatlanbefektetési alapokat (REIT) bocsássanak ki az eszközdiverzifikáció előmozdítása és a magánbefektetések finanszírozási csatornáinak további kiszélesítése érdekében.

A kínai jegybank és az állami devizahivatal múlt csütörtökön módosította határokon átnyúló finanszírozási iránymutatásait, hogy a vállalatok több kölcsönt vehessenek fel külföldi forrásokból.

Az üzleti hangulat az utóbbi időben általánosságban romlott a gyenge gazdasági növekedés közepette, miután Kína kezdeti fellendülése zéró Covid politikából való kilépést követően megingott. Az elmúlt három évben keményen lecsaptak az internetes platformokkal foglalkozó vállalatokra, köztük az e-kereskedelmi óriásra, az Alibabára is.

Miután az elmúlt években számos magánvállalat életét megnehezítette, a kínai vezetés irányt vált, és magas szintű ígéreteket tett az üzleti környezet javítására

  • írta pénteki jegyzetében Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics China Economics vezetője.

“De bár a szolgáltatási szektor egyes részei profitálnának egy támogatóbb hivatalos hozzáállásból, a magánvállalatok jelenlegi óvatosságának nagy része szélesebb körű gazdasági problémákat tükröz, amely ellen a szabályozási enyhítések csak korlátozottan használnak” – tette hozzá.

Az reformhivatal múlt kedden fogadkozott, hogy helyreállítja és bővíti a fogyasztást egy széles körű tervben a növekedés ösztönzésére, amely magában foglalja a háztartások jövedelmének növelését, a magánvállalkozások üzleti környezetének javítását és a fiatalok foglalkoztatásának stabilizálását.

Múlt hétfőn a hivatalos adatok szerint Kína GDP-je a második negyedévben 6,3%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami elmaradt a 7,3%-os piaci várakozásoktól. Ez 0,8%-os növekedést jelentett az első negyedévhez képest, és lassabb volt, mint a január-márciusi időszakban mért 2,2%-os negyedéves ütem. A kiskereskedelmi forgalom növekedése még a tavalyi alacsony bázis mellett is – tekintettel a Covid akkori sanghaji zárlatára – jelentősen, 3,1%-ra lassult júniusban az egy évvel korábbihoz képest, szemben a májusi 12,7%-kal.

Múlt héten, néhány órával a reformhivatal közleménye után a kínai kereskedelmi minisztérium egy tucatnyi más kormányzati tárcával közös közleményt tett közzé, amelyben 11 pontos tervet jelentett be a háztartási fogyasztási cikkek és szolgáltatások belföldi fogyasztásának fellendítésére. Ez magában foglalta a helyi önkormányzatoknak szóló utasítást a régi lakások felújításának fokozására, az online kereskedelmi platformok fejlesztésének ösztönzésére tett ígéretet, valamint a 15 perces városok koncepciójának kidolgozását.

Egy pénteki különleges sajtótájékoztatón a reformhivatal egy 10 pontos tervet tett közzé a gépkocsihasználat növelésére, különösen a  zöld energiájú járművek tekintetében. Ez magában foglalja a vidéki elektromos hálózatok kapacitásának javítását, az elektromos járművek vásárlásával és töltésével kapcsolatos költségek csökkentését. Júniusban Peking emellett kiterjesztette az elektromos járművek vásárlására vonatkozó adókedvezményeket.

Forrás: Portfolio

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.